Anotimpurile: Vivaldi-Piazzolla două viziuni asupra aceleiași teme

Anotimpurile

Stagiunea “SalutCULTURA!”, aflată la ediția a doua, a debutat miercuri seara, 23 ianuarie 2019, la CinemaPRO, cu primul concert din seria celor 12 propuse de Orchestra Simfonică București.

Invitat special a fost solistul și dirijorul David Lefèvre, prim Concertmaestru al Filarmonicii din Monte Carlo. Reprezentant al tinerei generații de violoniști, cu o bogată activitate interpretativă ca solist și membru în diferite ansambluri camerale, David Lefèvre s-a aflat în dublă postură, în compania Orchestrei Simfonice București – dirijor și solist, propunând publicului un repertoriu interesant, un fascinant dialog stilistic „Cele Patru Anotimpuri” semnat Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla.

Programul serii a avut următoarea structură: Vivaldi – La Primavera, Piazzolla – Verano Porteño, Vivaldi – L’Estate, Piazzolla – Otoño Porteño, Vivaldi – L’Autunno, Piazzolla – Invernio Porteño, Vivaldi –  L’Inverno, Piazzolla – Primavera Porteña. Această alternare Vivaldi-Piazzolla a evidențiat diferența dintre cele două viziuni componistice asupra aceleiași teme – anotimpurile. Membrii, Orchestra Simfonică București în număr de paisprezece, l-au secondat cu precizie pe David Lefèvre.

În lucrarea lui Vivaldi, compusă în anul 1725, apare pentru prima dată conceptul de muzică programatică, iar până la Piazzola, în anul 1965, când va scrie ”Cuatro Estaciones Porteñas”, mulți compozitori vor scrie programatic, în special cei romantici. Tocmai de aceea, propunerea acestui concert este deosebit de interesantă, o antiteză a epocilor, clasic versus contemporan, a stilurilor și modalității de abordare a temelor muzicale, a strategiei de dezvoltare a ideilor și a orchestrației, o provocare de stil și tehnică pentru interpreți.

Publicul aflat în sală a apreciat interpretarea oferită acestor opusuri de către muzicienii, membri Orchestra Simfonica București, iar David Lefèvre s-a ridicat la nivelul reputației sale. Au fost minunat puse în valoare pasajele de virtuozitate ce descriau revenirea la viață a naturii sau cântecul păsărilor, care au contrastat puternic cu cele de reverie, sau descrierea înghețului, practic un dublu contrast dacă luăm în calcul viziunea atât de diferită a celor doi compozitori. Puntea de legatură, minunat creată de Piazzolla cu citatele din Vivaldi prelucrate în stil propriu. O frumoasă lecție de istoria muzicii, o reală expunere de tehnică instrumentală și talent din partea celor aflați pe scenă, îmbrăcați sobru în negru, accesorizați cu elemente florale roșii ce te ducea cu gândul la ideea de tango.

Finalul serii a fost absolut surprinzător. David Lefèvre a întrebat sala ce dorește să asculte la bis, Vivaldi sau Piazzola. Un domn trecut de prima tinerețe, mai îndrăzneț, a cerut Piazzola, spunând că Vivaldi este mai „old fashioned”. Publicul, cu o medie de vârstă destul de scăzută, a fost de acord, iar David Lefèvre le-a făcut pe plac.

Această intervenție spune multe. Faptul că o muzică mai greu de asimilat este solicitată de public denotă o deschidere către nou, inovator și provocator. Muzicienii din toată lumea spun că merită promovate proiectele ce aduc muzica clasică în rândul oamenilor și trebuie format un public tânăr pentru a echilibra fenomenul de „săli gri”. Faptul că Orchestra Simfonică București reușește să educe și să provoace cu ale sale proiecte este un fapt ce merită apreciat și încurajat.

Proiect ambițios, Orchestra Simfonică București a luat naștere în 2007, fiind creat din dorința de a oferi marelui public posibilitatea de a intra in contact cu muzica de calitate. Membrii acestei orchestre sunt tineri și valoroși artiști instrumentiști. Misiunea Orchestrei Simfonice București este promovarea excelenței în muzică și atragerea tinerilor către sălile de concert.

Prin acest proiect OSB dorește fidelizarea unui public cat mai divers. Consideram temerară această inițiativă întru valorificarea patrimoniului cultural național și internațional.

Următorul eveniment va avea loc pe 19 februarie la ora 19.00 la CinemaPro, dirijor va fi Andrei Tudor, iar programul va include pagini celebre din filme. Urmăriți stagiunea „SalutCULTURA!” și cadourile muzicale pe care ni le oferă Orchestra Simfonica Bucuresti.

Cronică de Oana Silvia Tinu