Apel al cineaștilor europeni la CANNES, confruntați cu giganți din domeniul Internetului

Cei mai mari regizori europeni, între care Michael Haneke (Austria), Wim Wenders (Germania), frații Dardenne (Belgia), Stephen Frears (Marea Britanie), Matteo Garrone (Italia) și Costa-Gavras (Franța), au semnat, luni, un apel în favoarea cinematografiei europene și a ''unei politici culturale ambițioase'', mai ales în fața unor giganți din domeniul Internetului.

În condițiile în care selectarea în competiția celei de-a 70-a ediții a Festivalului internațional de film de la Cannes a două filme Netflix a declanșat o polemică, semnatarii cred că ''mai mult ca oricând'', menținerea teritorialității drepturilor este o urgență, deoarece aceasta structurează și garantează un nivel ridicat de finanțare a producțiilor în Europa, în special pentru cinematografiile cele mai fragile.

''Dreptul autorilor de a putea trăi din arta lor trebuie de asemenea să fie consolidat și întărit, pentru ca ei să poată continua să creeze. Integrarea unor giganți ai Internetului în economia creației europene este crucială pentru viitorul cinematografiei'', adaugă cineaștii.

''Europa trebuie să-și stabilească un obiectiv și să asigure condițiile pentru un joc competitiv mai just și durabil între toți cei care ne distribuie lucrările'', estimează ei.

''Miza este mare, dar provocarea este extraordinară: să ne unim — politicieni, artiști și cetățeni — pentru a regândi și reconstrui o politică culturală exigentă și ambițioasă, adaptată la era digitală, la economia și la scopurile ei, care pune în valoare lucrările și îi pune pe creatori în centrul acțiunii sale", adaugă în continuare semnatarii apelului.

Lucas Belvaux (Belgia), Michel Hazanavicius, Bertrand Tavernier, Agnes Jaoui și Claude Lelouch (Franța), Cristian Mungiu (România) și Volker Schlöndorff (Germania) s-au alăturat, de asemenea, acestui apel făcut public la Cannes.