„Banditul Whisky” atacă cinematografele româneşti

Filmul „Banditul Whisky”/ „The Whisky Robber“, despre povestea banditului care a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari, intră vineri în cinematografele româneşti.

La sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, Attila Ambrus/Banditul Whisky devenea un erou popular, un bandit aclamat de maghiari. Astăzi, povestea sa este spusă de regizorul Nimród Antal, care a muncit la scrierea scenariului timp de trei ani. Pentru acest demers, Antal l-a consultat pe adevăratul personaj, eliberat din închisoare în 2012, după 12 ani.

Un pahar de whisky, înainte de fiecare jaf

Personajul Attila Ambrus s-a născut în Miercurea Ciuc, în România comunistă, guvernată de Nicolae Ceauşescu. Fiind orfan de mamă şi abandonat de tată, a emigrat illegal, în Ungaria- călătorind sub un tren de marfă- unde a devenit portar pentru echipa de hochei din Budapesta. În cele din urmă, a ajuns un fel de Robin Hood, un veritabil erou popular: spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanenţă autorităţile, dar fără să facă niciodată vărsare de sânge.

De asemenea, pentru a-şi face curaj, înainte de fiecare jaf, se spune că obişnuia să bea câte un pahar de whisky, de unde i s-a tras şi porecla. După ce, la un moment dat a fost prins, a avut o evadare spectaculoasă şi fără precedent din sediul poliţiei, făcându-şi funie dintr-un cearşaf.

Filmul urmăreşte progresul unui lup singuratic, folosind arhetipurile clasice de western – al celui fără de lege şi al omului legii. Banditul Whiskey nu a vrut niciodată să fie un erou ,deşi mass-media l-a transformat într-unul.