Bihor: Violonistul Alexandru Tomescu va cânta pentru orădeni şi pentru copiii bolnavi de la Spitalul Municipal

Violonistul Alexandru Tomescu concertează, marţi, de la ora 19,00, la Filarmonica de Stat din Oradea în cadrul turneului internaţional Stradivarius, informează un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, Tomescu va cânta miercuri şi pentru copiii bolnavi internaţi în Spitalul Clinic Municipal din Oradea, susţinând un proiect unic în România, al Asociaţiei „Life Education for All”.

Spectacolul, intitulat „Balada – Un secol de muzică„, face parte din ediţia a XI-a a Turneului Internaţional Stradivarius.

Orădenii îl vor putea asculta cântând cu vioara Stradivarius Elder – Voicu, încredinţată lui de către statul român în 2007, deocamdată până în 2018. Tomescu va fi acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, iar lor li se vor alătura coruri de copii din programul Cantus Mundi, iniţiat de Corul Madrigal, şi Corul de copii Radio.

Turneul Stradivarius, susţinut cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, pune în lumina reflectoarelor cele mai valoroase şi inspirate creaţii ale muzicii clasice româneşti.

Celebrând Centenarul Marii Uniri, concertul abordează un repertoriu de muzică românească aparţinând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Constantin C. Nottara, Tiberiu Olah, din dorinţa de a promova acele valori ale patrimoniului naţional, care ne definesc şi acum, şi peste 100 de ani”, se arată în comunicatul de presă al filarmonicii.

Miercuri, de la ora 10,00, artistul se va deplasa la Spitalul Municipal pentru a le cânta copiilor internaţi. El susţine astfel proiectul „Sunet pentru sănătatea copiilor”, unic în România, al asociaţiei clujene „Life Education for All” (LEFA).

Membrii asociaţiei dotează cu audioteci saloanele de copii bolnavi cronic, asigurând acestora accesul la meloterapie.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei LEFA, Oanei Mândruţ, Spitalul Municipal din Oradea este unul dintre cele zece spitale din ţară dotate până în acest moment cu audioteci în cadrul acestui proiect. Astfel, 12 saloane din secţia de Oncologie şi Psihiatrie Pediatrică au fost dotate anul trecut cu televizoare, video-playere şi audio-playere, CD-uri cu muzică terapeutică, clasică şi relaxantă şi DVD-uri cu desene animate, filme pentru copii şi conţinut educaţional.