Bookfest, la final: Cărți de Andrei Pleșu, Eugen Ovidiu Chirovici și Răsvan Popescu în topul vânzărilor

Volumele "Despre inimă și alte eseuri", de Andrei Pleșu, "De ce este România astfel", coordonat de Vintilă Mihăilescu, "Cartea oglinzilor", de Eugen Ovidiu Chirovici, și "Peștele cu aripi" de Răsvan Popescu s-au situat pe primele locuri în topuri ale vânzărilor Bookfest, prezentate de editurile Humanitas, Polirom, RAO sau Paralela 45.

Potrivit Gabrielei Maz, director de promovare Humanitas, acest grup editorial a pregătit la ediția din 2017 a Bookfest trei topuri ale celor mai bine vândute cărți — Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior.

Top 5 Humanitas este deschis de volumul "Despre inimă și alte eseuri", de Andrei Pleșu, urmat de "România, o iubire din care se poate muri", de Gabriel Liiceanu, "Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu", de Tatiana Niculescu, "Am fost cândva femeie de onoare", de Radu Paraschivescu, și "Peisaj după isterie", de Mircea Cărtărescu.

În Top 5 Humanitas Fiction pe primul loc s-a situat Evgheni Vodolazkin cu "Aviatorul", urmat de Jonathan Safran Foer cu romanul "Iată-mă", Priya Parmar cu "Vanessa și sora ei", Yukio Mishima cu "Amurgul marinarului" și Franz Kafka cu "Metamorfoza. Integrala prozei antume".

La categoria Humanitas Junior topul a fost deschis de Delia Calancia cu "O zi din viața Deliei". Aceasta a fost urmată de Otilia Mantelers cu "Secretul monstrului", Victoria Turnbull cu "Pandora", Stephen și Lucy Hawking cu "Luna albastră" și Ana Alfianu cu "Cetatea sufletelor".

La Polirom, potrivit Claudie Fitcoschi, director de promovare și relații cu presa al editurii, topurile se prezintă astfel: Literatură română: 1. "Imperiul pisicilor", Alex Tocilescu; 2. "Cel care cheamă câinii", Lucian Dan Teodorovici; 3. "Mâța Vinerii", Doina Ruști; 4. "Pereți subțiri", Ana Maria Sandu; 5. "Hanul lui Manuc", Simona Antonescu.

La Literatură străină: 1. "Femeia cu Părul Roșu", Orhan Pamuk; 2. "Povestea lui Genji", Murasaki Shikibu; 3. "Contraviața", Philip Roth; 4. "Augustus", John Williams; 5. "Arhipelagul altei vieți", Andrei Makine.

Pentru Nonfiction: 1. "De ce este România astfel. Avatarurile excepționalismului românesc", volum coordonat de Vintilă Mihăilescu; 2. "Madlena", Aurora Liiceanu; 3. "Jurnal scoțian", Ioan-Florin Florescu; 4. "Viața", Keith Richards; 5. "Viața mea", Nicolae Breban.

La categoria General Polirom: 1. "De ce este Romania astfel? Avatarurile excepționalismului românesc", volum coordonat de Vintilă Mihăilescu; 2. "Femeia cu Părul Roșu", Orhan Pamuk; 3. "Viața", Keith Richards; 4. "Povestea lui Genji", Murasaki Shikibu; 5. "Imperiul pisicilor", Alex Tocilescu.

În Top vânzări Bookfest 2017 la Curtea Veche Publishing, clasamentul este următorul: 1. "Fericirea e un ac de siguranță", de Răzvan Exarhu, 2. "Spovedania unui preot ateu", de Ion Aion, 3. "Paltonul cu gaică", de Mihail Siskin, 4. "Povestea castelului Peleș" de principele Radu al României, 5." Psihologie pentru oameni obișnuiți", de Ramona și Radu F. Constantinescu.

La Editura RAO pe primul loc s-a situat "Cartea oglinzilor" de Eugen Ovidiu Chirovici, pe locul doi se află "Nisipuri mișcătoare" de Malin Persson Giolito, iar pe locul trei s-a situat "Operațiunea Cezar" de Garance Le Caisne.

La cărți pentru copii, la Editura RAO, pe primul loc s-a situat "Cerneală și stele" de Kiran Millwood Hargrave, pe locul doi se află cartea "Regina umbrelor" de Sarah J. Maas, volumul din seria "Tronul de cleștar", și pe locul trei volumul "Caraval" de Stephanie Garber.