Bulgaria suspectează șase ruși de implicare într-o serie de explozii la fabrici de muniție și armament

Procurorii bulgari suspectează șase ruși de implicare într-o serie de explozii care au avut loc la fabrici de muniție și armament de pe teritoriul său, scrie The Moscow Times.

Purtătorul de cuvânt al procurorului general Siika Mileva a precizat că cele patru incidente care au avut loc în urmă cu un deceniu ar putea avea legătură cu tentativa de otrăvire a traficantului de arme Emilian Gebrev, din 2015, relatează agenția de presă bulgară.

Trei ruși suspectați că lucrează pentru serviciul de informații al armatei ruse sunt căutați în legătură cu otrăvirea lui Gebrev, a mai precizat purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă. Alți trei ruși s-ar fi aflat în Bulgaria atunci când a avut loc tentativa de otrăvire și eploziile (una s-a produs în 2011, alte două în 2015 și încă una anul trecut).

Armele și muniția depozitate la fabricile respective erau destinate exporturilor în Ucraina sau Georgia, mai relatează agenția de presă citând procuratura.

Precizările vin în contextul tensiunilor dintre Rusia și mai multe state europene după ce Praga a ordonat majorității personalului diplomatic rus să părăsească țara pe fondul dezvăluirilor că Moscova ar fi în spatele exploziei din 2014 care a produs două victime la un depozit de muniție din această țară.

Rusia a respins acuzațiile drept absurde, tensiunile dintre Praga și Moscova ajungând la cel mai înalt nivel de la căderea comunismului în 1989. Cei doi suspecți acuzați de autoritățile cehe că s-ar afla în spatele exploziei din 2014, Ruslan Boșirov și Alexandr Petrov, ar face parte din unitatea de elită 29155 a GRU, serviciul secret al armatei ruse.

Una dintre persoanele care a depozitat arme în satul ceh Vrbetice, care trebuiau să ajungă în Ucraina, a fost traficantul bulgar de arme Emilian Gebrev, care la 6 luni după explozie a fost asasinat cu o substanță necunoscută la Sofia, informează BBC, citat de postul public de radio de la Sofia.

Rolul lui Gebrev în încercările de intermediere a vânzărilor de arme în Ucraina nu este pe deplin elucidat, relata secția cehă de la Europa Liberă. În emisiunile de știri se spune că firma lui Gebrev, EMCO, a semnat într-adevăr un contract cu guvernul ucrainean în 2014 pentru furnizarea de muniție pentru artilerie. Este citat Viktor Yahun, care a fost adjunctul șefului Serviciului Secret al Ucrainei, principala unitate de informații din țară, care declară că Kievul, în octombrie 2014, a încercat să achiziționeze muniție din Bulgaria în timpul exploziilor de la depozitul ceh.

„Acest om de afaceri, care a fost otrăvit și despre care se presupune că a fost ucis de serviciile de informații rusești, căuta astfel de muniție în țările fostului Pact de la Varșovia și cel mai bun loc pentru depozitarea lor pentru o scurtă perioadă, înainte de a fi trimise în Ucraina, a fost de fapt Republica Cehă”, a spus Yahun într-un interviu pentru RFE / RL.

”În urma exploziilor, atât agențiile cehe de aplicare a legii, cât și noi înșine, am suspectat că acest lucru nu a fost un accident”, a spus el.

Deși a anunțat acuzațiile împotriva celor trei ruși în ianuarie 2020, procurorul general bulgar a anunțat nouă luni mai târziu că ancheta a fost oprită.