Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: „Am ales o variantă de compromis”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că criteriul stabilit pentru reluarea cursurilor școlare cu prezența fizică – și anume o rată de vaccinare anti-Covid-19 de minimum 60% în rândul personalului din școli – este unul „de compromis”, care „protejează mai mult profesorii”. El a explicat și cum a fost stabilit acest procent de 60% pentru redeschiderea școlilor.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu:

  • „E un lucru pe care-l asum: prezență fizică în școli și gradinițe. Îmi doresc acest lucru și voi face tot posibilul pentru prezență fizică în școli și grădinițe. Aș vrea să se înțeleagă bine că, cu ele închise, acest popor nu va avea un viitor, vom distruge un întreg popor. Și am responsabilitatea termenilor.
  • Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio grădiniță și nicio școală multe săptămâni de acum încolo – aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat, să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezență fizică, ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare.
  • Este o variantă de compromis, este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar care asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori. Este un criteriu care protejează mai mult profesorii pentru că, dincolo de această efervescență exagerată, totuși medicii spun că cei vaccinați contractează și transmit mai puțin virusul. Deci sunt mai protejați profesorii, e un aspect foarte important”.
  • „S-a plecat de la 70% – pragul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru asigurarea unei imunități de grup. 70% ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală și ținând cont de acest lucru, am coborât plafonul de la 70% la 60%, de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”, a explicat el.
  • De vineri 29 octombrie până vineri 5 noiembrie am crescut de la 54% la 68%. Deci iată, a dat rezultate.
    • Vom verifica aceste lucruri, după cum mâine mai multe echipe de control ale Ministerului Educației vor merge în teritoriu pentru a verifica în ce măsură se respectă regulile de protecție sanitară și, în al doilea rând, în ce măsură aceste raportări privind rata de vaccinare au fost corecte.
    • Îmi place să cred ca au fost corecte creșterile. Avem semne de întrebare pentru că au fost și situații în care am avut vinerea trecută raportări de 70% și vinerea asta de 20%. Acolo evident că trebuie verificat.
    • Da, e un compromis. Cum să faci grădiniță în sistem online. De aceea trebuie evitat.
    • Să nu se înțeleagă greșit, sunt un susținător al vaccinării, voi face tot posibilul să fim pregătiți. Dar cât suntem nepregătiți, online-ul a generat foarte multe pierderi.
    • Rata de vaccinare este un element foarte important, iar de săptămâna viitoare vom avea teste în școli. Testele sunt o cale prin care putem evita închiderea școlilor. Fac apel de pe acum la părinți să accepte aceste teste, sunt non-invazive, sunt pe bază de salivă. Sunt gratuite și sunt pentru preșcolari, elevi, profesori, personal didactic și auxiliar.
    • Vacanța forțată am acceptat-o cu inima strânsă și am acceptat maximum două săptămâni pentru că atât poate fi recuperat fără să se piardă nicio zi de cursuri, fără să schimbi datele de Bacalaureat și Evaluare Națională.
    • Este, așa cum am spus, o variantă de compromis, care a fost adoptată doar din motive de siguranță epidemiologică, nu din motive educaționale, pentru că din punct de vedere educațional sunt foarte multe pierderi.
    • Dacă legam funcţionarea şcolii doar de rata de incidenţă, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie, am făcut o simulare şi am fi deschis doar 7% dintre școli. În toate oraşele mari rata de incidenţă este peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine. Dacă mergeam pe rata de incidenţă, am fi fost întrebaţi de ce nu luăm în considerare vaccinarea, dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în considerare rata de incidenţă. Înţeleg aceste lucruri şi este datoria noastră să le rezolvăm.
    • Elevii au înregistrat un progres fantastic din perspectiva vaccinării. În prima săptămână de şcoală am avut 1.000 de elevi vaccinaţi zilnic, apoi 1.700, apoi 2.500, 3.500, 4.600 şi am ajuns la 8.000 de elevi vaccinaţi zilnic. Am depăşit pragul de 30% vaccinare în rândul elevilor. Viteza de creştere a vaccinării în rândul elevilor este mult mai mare decât viteza de creştere a vaccinării la nivel naţional.
    Sorin Cîmpeanu a fost întrebat și cum a fost stabilit procentul de 60%, care a fost argumentul pentru fixarea acestui prag.
  • Amintim că doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului – profesori și angajați – este de cel puțin 60% vor fi deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie. În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online.