Coaliția PSD, PNL, UDMR promite mult și face puțin

646x404

Cu o largă majoritate în Parlament și după trei luni de guvernare PSD, PNL și UDMR nu au reușit să ajungă la consens și să-și asume măsurile fiscale care se impun pentru a evita criza economică.

Singura decizie luată în consens după săptămâni de discuții în contradictoriu a fost legea plafonării și subvenționării prețului la energie. Dar când legea a început să fie aplicată s-a creat un adevărat haos. Ministerul Energiei a reluat calculele și după o altă lună de analiză a fost emisă o ordonanță de Guvern prin care s-a completat legea și s-a revenit la reglementarea prețurilor la energie – scrie HotNews.

Dacă ar fi să ignorăm legea plafonării prețului la energie, de la începutul anului, în practică liderii PSD și PNL doar s-au contrazis pe măsurile economice și fiscale. La nivel declarativ social democrații la fel si liberalii au făcut o serie de propuneri dar niciuna dintre acestea nu s-au concretizat.
  • Războiul măsurilor fiscale PSD-PNL anunțate, dar nediscutate în Coaliție / Cum jonglează Ciolacu și Cîțu cu facturile la energie și cu inflația

Social democrații au pledat și susținut următoarele măsuri:

  • plafonarea prețului la alimentele de bază
  • subvenționarea accizei la benzină și motorină
  • supraimpozitarea averilor
  • renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență pentru schimbarea procentului din PIB alocat majorării pensiilor.

De partea cealaltă, liberalii, prin vocea președintelui Florin Cîțu s-au opus în mare parte propunerilor PSD și au pledat constant pentru două măsuri:

  • reducerea CAS de la 25% la 20%
  • scăderea TVA cu două procente.

„Cîțu și Ciolacu se află într-un veșnic război mediatic”

Astfel, după trei luni de zile de guvernare niciuna dintre măsurile de mai sus nu a fost acceptată în Coaliție.

„Există la nivelul celor trei partide din Coaliție o frustrare și o presiune creată de faptul că nu s-au livrat măsuri concrete către populație. Motivul este legat de faptul că nu există consens în Coaliție între PSD și PNL iar premierul Nicolae Ciucă nu se implică în a gestiona și a tranșa lucrurile. Cîțu și Ciolacu se află într-un veșnic război mediatic care menține stare de conflict și blocheză orice discuție care ar putea genera ceva măsuri concrete”, au explicat pentru HotNews.ro, surse din interiorul Coaliției.

În acest context și în absența președintelui PNL, Florin Cîțu (plecat în vizită oficială în America), social democrații au lansat public noi măsuri fiscale.

Surse social-democrate susțin că de această dată, liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi discutat personal cu premierul Nicolae Ciucă, iar la următoarea ședință de Coaliție care va avea loc săptămâna viitoare se vor lua și decizii clare.

Mai exact, PSD prin vocea lui Marcel Ciolacu a anunțat un pachet de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici.

  • vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022
  • vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile 2022
  • 50 de bani reducere la benzină și motorină pentru marii transportatori
  • prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori

PSD susține că au un impact bugetar pe acordarea voucherelor în euro iar banii ar putea fi decontați din programele europene POAD respectiv POCU.

Replica liberalilor nu a întârziat să apară. Pe surse, PNL spun că vor pleda ca valoarea voucherelor să se dubleze și să fie de 100 de euro dar să fie folosite doar pentru cumpărarea alimentelor de bază.

Liberalii ar vrea ca valoarea să crească la 100 euro față de propunerea PSD, pentru că inflația anuală ar putea ajunge la 10%, ceea ce erodează masiv puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici.

Cu toate aceste tensiuni, liderii Coaliției au reușit să soluționeze un punct nevralgic: împărțirea funcțiilor din eșalonul doi și trei. Din cauza disensiunilor dintre PSD și PNL și distribuirea politică a funcțiilor în teritoriu era în întârziere.

În urmă cu o săptămână, sub pretextul analizei activității miniștrilor, PSD, PNL și UDMR au discutat despre împărțirea unor posturi de secretari de stat și a funcțiilor din consiliile de administrație a mai multor instituții.

Într-o ședință care a durat mai bine de cinci ore, membrii Coaliției au reușit să găsească o formulă de împărțire a funcțiilor.