Coronavirusul zdruncină economia mondială, iar efectele se anunţă dramatice. Primele lovite – bursele europene şi companiile americane

Piețele financiare reacționează pe măsură ce epidemia de coronavirus se răspândește în afara Chinei. Valoarea acțiunilor și a petrolului scade, iar activele de refugiu au crescut. Efectele se resimt și la nivelul economiei globale.

Coreea de Sud, Iran și Italia au intrat pe lista țărilor care au anunțat o creștere a numărului de cazuri de infecții cu coronavirus. Pe măsură ce epidemia se răspândește, efectele se văd pe piețele financiare din toată lumea.

În Asia, indicele bursei din Coreea de Sud a scăzut cu aproape patru procente, aceasta fiind cea mai slabă ședință de tranzacționare din octombrie 2018. Evoluția vine după ce numărul îmbolnăvirilor a depășit 600.

Pierderi importante au fost și pe piețele din China. A fost înregistrată o scădere de aproape 1,3 la sută pe bursa din Shanghai și de 1,8 la sută la Hong Kong.

Yenul a crescut față de euro, liră sterlină și dolar.

Evoluția burselor asiatice

Coreea de Sud -3,75%
Shanghai -1,28%
Hong Kong -1,79%

Scăderi importante, de peste 2%, pe bursele europene

Informațiile privind răspândirea virusului și estimările care arată diminuarea creșterii economice au afectat și piețele europene, care înregistrează scăderi substanțiale în prima parte a ședinței de astăzi.

La Londra, indicele principal al pieței britanice scade cu peste trei procente.

Evoluții similare au și piețele din Germania și Franța. La Paris indicele CAC 40 a scăzut cu 2,97%, la Fankfurt DAX este pe minus cu 2,81% iar la Madrid IBEX 35 scade cu 2,71%.

Cea mai mare scădere este, deloc surprinzător, pe bursa italiană. Indicele pieței din Milano pierde 4,3 la sută din valoare la această oră.

Evoluția burselor europene

Londra FTSE 100 -3,33
Germania DAX -3,77
Franța CAC 40 -3,75%
Milano FTSE MIB -4,30%
Spania IBEX 35 -3,43

Bursa de la Bucureşti urmează direcția piețelor europene

La București, bursa are o scădere de 2,96%, toate titlurile companiilor din componența indicelui BET fiind în roșu, cu scăderi cuprinse între 0,75% (CONPET) și 5.91% (Purcari Wineries).

ALRO a scăzut cu 3,13%, Fondul Proprietatea cu 2,55%, OMV Petrom cu 3,82% și Nuclearelectrica cu 4,66%.

Evoluția Bursei de la București

BET -2,49%
BET-FI -3,05%
BET-NG -3,03%

Cotația petrolului Brent scade, aurul se scumpeşte

Turbulențele de pe piețele financiare și reducerea perspectivelor de creștere a economiei mondiale nu au ocolit nici petrolul.

Cotația petrolului Brent scade cu trei la sută, la 56 de dolari pe baril. Investitorii se îndreaptă către active mai sigure în aceste momente așa că asistăm la scumpirea aurului.

Aurul este acum mai scump cu 2,5 la sută comparativ cu nivelul de vineri și a ajuns la 1680 de dolari pe uncie.

Evoluția mărfurilor

Petrol: -3,3% 56.2733 dolari
Aur +2,55% 1684.83 dolari

Coronavirusul loveşte şi economia Statelor Unite. Apple estimează vânzări sub aşteptări

Coronavirusul loveşte şi economia Statelor Unite. Activitatea companiilor a scăzut pentru prima dată în patru ani, potrivit MarketWatch.

Numărul comenzilor noi a scăzut în general, ceea ce înseamnă că efectele epidemiei încep să se resimtă şi asupra economiei Statelor Unite, cea mai mare din lume.

Indicatorii Purchasing Manager’s Index (PMI) ai IHS Markit pentru sectorul manufacturier şi pentru sectorul serviciilor au scăzut în această lună, potrivit unui raport preliminar.

Şocul economic se simte atât pe partea cererii, cât şi pe partea ofertei, atât pe partea comercială, dar şi pe partea serviciilor. Pe partea ofertei producţia tinde să scadă cel puţin la nivelul economiilor puternic afectate precum China, în timp ce pe partea cererii comenzile scad.

Totuşi, economistul-şef al IHS Markit Chris Williamson spune că „optimismul este larg că încetinirea actuală va fi de scurtă durată”.

Indicele PMI pentru servicii a scăzut 4 puncte la 49,4 puncte. Temerile cu privire la coronavirus loveşte de asemenea în companiile din turism şi industria de transport şi în special cea aviatică.

Indicatorul PMI pentru industrie a scăzut de la 51,9 puncte în ianuarie la 50,8 puncte luna aceasta. O valoare peste 50 înseamnă expansiune a activităţii în timp ce un punctaj sub reprezintă contracţie.

Gigantul Apple a avertizat recent că vânzările sale în 2020 vor fi sub estimările anterioare, un scenariu prognozat şi de Volkswagen, unul din cei mai mari producători auto din lume.

Numărul turiştilor din Franţa a scăzut cu 30 – 40%

Sectorul turismului din Franţa a înregistrat o scădere a turiştilor cu 30% la 40% în urma focarului de coronavirus, potrivit ministrului finanţelor Bruno Le Maire, citat de CNBC.

“Avem mai puţini turişti, desigur, în Franţa, cu aproximativ 30%, cu 40% mai puţin decât ne aşteptam”, a declarat Bruno Le Maire. Ministrul participă la reuniunea miniştrilor de finanţe G-20 şi ale guvernatorilor Bănciilor Centrale la Riyadh, Arabia Saudită.

„Acesta este, desigur, un impact important pentru economia franceză”, a precizat Le Maire.

Franţa este una dintre cele mai vizitate ţări din lume. Potrivit Ministerului pentru Europa şi Afacerilor Externe, 89,4 milioane de turişti au vizitat Franţa în 2018, iar turismul reprezintă aproape 8% din produsul intern brut al ţării.

De asemenea, Franța este vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turişti chinezi în fiecare an. ”Nu va fi la fel, desigur, în 2020”, a spus Le Maire.

Pe fondul interdicţiilor de călătorie şi amânărilor zborurilor, cererea de bilete a scăzut, ceea ce a dus la peste 200.000 de anulări de zboruri.

Franţa a raportat 12 cazuri confirmate de coronavirus şi un deces, potrivit unui raport OMS din 22 februarie.

FMI avertizează: Epidemia de coronavirus va încetini creşterea economică globală cu 0,1%

Epidemia de coronavirus va încetini creşterea economică globală cu 0,1%, avertizează directorul FMI, Karolina Georgieva. Fondul Monetar Internațional a redus şi prognoza pentru creşterea economică a Chinei la 5,6%.

Creşterea economică globală, dar şi economia Chinei vor avansa mai lent pe fondul epidemiei de coronavirus.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus prognoza pentru creşterea eonomică a Chinei la 5,6%. În ceea ce priveşte economia globală, Karolina Georgieva, directorul FMI, anticipează un avans mai lent cu 0,1% faţă de previziunile iniţiale, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Economia chineză şi-ar putea reveni în trimestrul al doilea al anului în curs, dar asta doar dacă Guvernul va lua măsurile anunţate.

Şefa FMI ia în calcul, însă, şi scenariul în care virusul ar continua să se extindă, iar consecinţele asupra economiei mondiale ar putea fi şi mai dramatice.