Elena Cernei

n. 1 martie 1924, loc. Bairamcea, Basarabia – d. 28 noiembrie 2000, București

Elena Cernei este prima mezzosoprană româncă afirmată pe cele mai mari șcene de operă ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano (”Aida” de Verdi), New York Metropolitan Opera (”Samson et Dalila” de Saint-Saëns, ”Aida” de Verdi, ”Carmen” de Bizet, ”Adriana Lecouvreur” de Cilea, ”Rigoletto” de Verdi), Opéra de Paris (”Aida” de Verdi, ”Carmen” de Bizet), Wiener Staatsoper (”Il Trovatore” de Verdi), Gran Teatro del Liceu din Barcelona (”Carmen” de Bizet) și foarte multe altele. Renata Tebaldi, Birgit Nilsson, Leontyne Price, Giuseppe Di Stefano, Franco Corelli, Carlo Bergonzi, Jon Vickers, Richard Tucker, Nicolai Gedda, Placido Domingo, Herbert von Karajan, Fausto Cleva, Francesco Molinari Pradelli, Gianandrea Gavazzeni și foarte mulți alții, i-au fost parteneri, colaboratori și admiratori entuziaști. Vocalitatea sa atestă o condiție unicat în dublă coordonată de contraltă și mezzosoprană cu o întindere virtuozistică de peste trei octave cu o sonoritate și o frumusețe timbrică de încântătoare expresivitate. Cultura vastă prin cunoașterea la perfecțiune a opt limbi intens abordate în repertoriul său conjugată cu o muzicalitate absolută a unui robust spirit estetic, i-a consolidat o personalitate stilistică ieșită din comun, afirmată într-un vast repertoriu de muzică vocal simfonică, muzică de cameră, lied și de operă de la autori preclasici până la contemporani trecând prin toate școlile; în roluri precum Carmen, Amneris, Eboli, Azucena, Dalila, Orfeu, Oktavian, a realizat creații de neuitat atât în România cât și pe toate marile șcene ale lumii din cele cinci continente străbătute. Este prima artistă lirică din istorie care a realizat libretul, regia și rolul titular al unei premiere absolute: ”Doamna Chiajna” de Nicolae Buicliu (Opera Română din București, 16 octombrie 1973). A întreprins cercetări științifice în domeniul mecanismelor vocii vorbite și cântate elaborând metodologii originale de educarea vocii afirmate și recunoscute la congrese internaționale de foniatrie de mare prestigiu în Italia și în lume în colaborare cu Dr. Stephan Poen, soțul său. Cărțile sale ”Enigma Vocii Umane” (București 1982, Roma 1987) și ”Et Fiat Lux” (Roma 1987, București 1999) s-au bucurat de înalte aprecieri din partea autorităților științifice internaționale bucurându-se de recunoașteri la cel mai înalt nivel (Active Member of the New York Academy of Sciences, Membro al Academiei Europene, Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București).

A studiat la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti unde a avut ca profesori pe Constantin Storiescu (canto), Marcela Ionescu (pian şi orchestraţie), Jean Ranzescu (regie şi arta actorului) ş.a.

În perioada în care a activat în România a interpretat Requiem de Giuseppe Verdi, Liturghia de W.A. Mozart, Solemnis de Beethoven şi alte lucrări ale unor mari compozitori, precum Khachaturian, Prokofiev, Thaikovsky, Mahler, Brahms etc. După debutul ca prim solistă pe scena Operei Române, cu Carmen de G. Bizet (1957), înregistrează succese multiple cu roluri ca „Amneris” din Aida, „Azucena” din Trubadurul de Verdi, „Marina” din Boris Godunov,de Modest Mussorgski sau „Dalilah” din Samson şi Dalila de Camille Saint-Saëns.

În străinătate a cântat pentru prima dată în 1963, cu ocazia deschiderii Săptămânii Muzicale Internaţionale, pe scena Operei Naţionale din Paris cu rolul „Amneris” din Aida, după care este invitată pe marile scene, precum La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Bolshoi Opera din Moscova, Wiener Staatsoper, unde a strălucit în interpretarea unor arii celebre din Aida, Don Carlos, Trubadurul de Verdi, Semiramide de G. Rossini, Cavaleria Rusticana de P. Mascagni, Orfeu şi Euridice de C.W. Gluck, Oedip de George Enescu, alături de mari nume ale scenei lirice internaţionale: Renata Tebaldi , Birgit Nilsson , Pret Leontyne , Franco Corelli, Richard Tucker , Giuseppe di Stefano , Jon Vickers, Carlo Bergonzi, Nicolai Gedda, Gabriella Tucci, Galina Vishnevskaya, Plácido Domingo, Virginia Zeani, Giangiacomo Guelfi, Piero Cappuccilli, Robert Merrill, Dimiter Uzunov etc.

Elena Cernei este prima artistă din lume care a alcătuit libretul, a regizat şi a interpretat o operă originală în premieră absolută: Doamna Chiajna de N. Buicliu.

Elena Cernei a fost distinsă cu mai multe premii şi distincţii ca titlul de Arist Emerit (1962), Premiul Academiei Franceze (1964), Medalia de Aur „Giuseppe di Stefano”, primit de la Academia de Arte Frumoase din Mexico City, titlul de Membru Activ al Academiei de Ştiinţe din New York, Placheta de Aur la Festivalul Internaţional „Vincenzzo Bellini”, Sicilia, Italia (1987, 1988), Premiul Internaţional şi Placheta de Aur „Tito Gobi” (1989), Premiul Internaţional şi Placheta de Aur „Tito Schipa” (1990), Premiul Internaţional şi Placheta de Aur „Maria Caniglia” (1991). TVR Media a imprimat pe un DVD documentarul despre viaţa şi cariera celei pe care marele tenor Giuseppe di Stefano o numea „piu grande Carmen della mia carriera” (2005).

[URIS id=340]