Eminescu, vedeta licitaţiei „Mari Poeţi Români“

„Poesii de Mihail Eminescu“, Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia princeps în copertă originală, piesă bibliofilă de raritate extremă, a fost vândută, marţi, în licitaţia ”Mari Poeţi Români” de la Artmark, cu 15.000 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro. Alte volume de Eminescu, cu titluri în aur pe cotor şi îngrijite de Perpessicius, s-au vândut cu mult peste preţurile estimate.

Ediţia originală a volumului "Poesii de Mihail Eminescu" a apărut în librăriile Socec în decembrie 1883, însă, pe pagina de titlu, sub numele editurii ”Socecu & Comp. ­Bucureşti” apare anul 1884. Ediţia este cunoscută şi sub numele de "ediţia Maiorescu". Acesta a făcut selecţia poemelor incluse în volum şi a întocmit prefaţa datată decembrie 1883. Blocul cărţii, de 307 de pagini, este decorat cu frontispicii, viniete şi letrine pe motive fitomorfe, zoomorfe şi avimorfe, precum şi antichizante. Volumul păstrează legătura originală a editurii Socec, cu decor în aur pe coperta 1, titlul pe cotor şi un buchet imprimat la rece pe coperta 4. Este singurul volum de poezii apărut în timpul vieţii poetului. De asemenea, un portet al lui Mihai Eminescu la 19 ani, o fotografie rară, realizată de Bernhard Brand, care a fost estimată iniţial la 800 de euro, a fost vândută în final cu 5.500 de euro. Un alt succes Eminescu al licitaţiei a fost volumul "Poezii complecte", de Mihai Eminescu, cu prefaţă de A.D. Xenopol, ediţia Şaraga, Iaşi, 1893, care s-a vândut cu 2.250 de euro. Preţul de pornire a fost de 150 de euro.

Joi, 14 iulie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, casa Artmark va organiza Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană şi Licitaţia de Ceasuri şi Bijuterii, de la ora 19.00.