Expoziţia-eveniment a Victoriei Zidaru de la Muzeul Ţăranului Român este deschisă încă trei zile

Până duminică, 8 iulie, mai rămâne deschisă, în Sala Foaier de la Muzeul Ţăranului Român, expoziţia-eveniment a renumitei artiste Victoria Zidaru, intitulată „Hortus Deliciarum 2“ (Obiect – Instalaţie – Performance), cuprinzând lucrări din cele trei excelente expoziţii personale din ultimii doi ani, dar şi unele inedite, totul într-un concept unitar, centrat în jurul spaţiului specific de la MŢR.

Artista este prezentă în fiecare zi în expoziţie, pentru a-i ghida pe vizitatori în această „călătorie“ iniţiatică şi spirituală.

Despre nostalgia paradisiacă – pe care-o avem în noi fiecare – vorbesc lucrările Victoriei Zidaru, iar expoziţia (dedicată lui Simeon, copilul dispărut al soţilor Marian şi Victoria Zidaru, dar prezent în expoziţie printr-o lucrare proprie) se constituie într-o imagine a Raiului, aşa cum îl vede marea artistă, care creează de-atâta vreme, alături de soţul său, artă contemporană asumat religioasă, spirituală, creştină (dar care nu este mai puţin artă contemporană, chiar mai mult decât a multor „experimentatori“ sterili, fără substanţă).

Artista este prezentă în fiecare zi în expoziţie, pentru a-i ghida pe vizitatori în această „călătorie“ iniţiatică şi spirituală. Despre nostalgia paradisiacă – pe care-o avem în noi fiecare – vorbesc lucrările Victoriei Zidaru, iar expoziţia (dedicată lui Simeon, copilul dispărut al soţilor Marian şi Victoria Zidaru, dar prezent în expoziţie printr-o lucrare proprie) se constituie într-o imagine a Raiului, aşa cum îl vede marea artistă, care creează de-atâta vreme, alături de soţul său, artă contemporană asumat religioasă, spirituală, creştină (dar care nu este mai puţin artă contemporană, chiar mai mult decât a multor „experimentatori“ sterili, fără substanţă).

Conform explicaţiilor artistei, expoziţia este o succesiune, o intersectare de verticale (axis mundi, pomii vieţii şi ai cunoaşterii) şi de orizontale, din orice punct al sălii ai privi, care năzuieşte până la urmă a fi o imagine a Paradisului, cel pierdut, pe care-l avem fiecare în noi, şi la care nu mai putem reajunge decât printr-o cale spirituală. Astfel, spaţiul de la Muzeul Ţăranului devine unul al reculegerii şi-al meditaţiei, în care vizitatorii se mai pot regăsi până duminică inclusiv, expoziţia având intervalul de vizitare prelungit cu o săptâmână faţă de durata iniţială.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 8 iulie 2018, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.