Familia Manoleanu, în recital la Ateneul Român

Manoleanu

Un eveniment deosebit a avut loc în data de 16 ianuarie 2018 la Ateneul Român, un spectacol susținut de familia de muzicieni Manoleanu, sau Manolenii, așa cum îî alintă prietenii mai apropiați: soprana Bianca Luigia, soprana Stanca-Maria, pianistul Roman și pianistul Remus.

Seara a fost deschisă de Maestrul Grigore Constantinescu, muzicolog, profesor, critic muzical, cu o descriere a repertoriului pe care invitații serii aveau să interpreteze în spectaculoasa sală a Ateneului.

Repertoriul ales de cvartetul Manoleanu a fost variat, fiind selectați compozitori de renume, care au excelat în creația partiturilor de lied: Romanțe Op. 38 și Op. 4 de Serghei Rahmaninov, Melodii de Henri Duparc și Ernest Chausson și Canzoni Italiane – Gaetano Donizetti, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Ruggiero Leoncavallo. A fost o seară în care s-au împletit stiluri diferite de la muzica rusă la cea franceză și cea italiană.

Compuse în perioada cea mai înfloritoare a lui Serghei Rahmaninov cele 6 romanțe Op. 38 sunt o sinteză unică a stilului și tehnicii sale. Acestea au fost compuse înaintea autoexilului compozitorului, în Danemarca și apoi în SUA, fiind benefică mai mult pentru cariera sa de excepțional pianist și în detrimentul actului componistic. Tocmai această stăpânire extraordinară a instrumentului a făcut ca muzica să fie cu adevărat bogată, cu un acompaniament spumos, cu un caracter aproape cinematografic, improvizatoric, alteori melancolic și foarte melodic. Este evident, ultimul compozitor romantic.

În contrast cu atmosfera creată de piesele lui Serghei Rahmaninov, melodiile lui Henri Duparc sunt suave, visătoare, uneori întunecate sau încărcate dramatic, adevărate capodopere ale genului. Maeștrii compozitori italieni închid seara cu ale lor cântece deja binecunoscute.

Având o vastă experiență scenică, interpreții au reușit să creeze o atmosferă intimă, plină de emoție. Astfel, într-un secol al vitezei și al distracțiilor imediate, acești muzicieni ne propun un alt stil de viață, cel al dezvoltării educației artistice în familie, ridicată la nivel de performanță profesională. Cu atât mai apreciați, acești muzicieni aparținând unor generații diferite au abilitatea de a aborda repertorii diverse, de la muzica clasică, până la muzica contemporană, fapt ce face ca activitatea lor să fie cu atât mai înfloritoare, fiind preferații compozitorilor din zilele noastre.

Remarcabilă a fost îmbinarea timbrală, perfect conturată a celor patru muzicieni care au desăvârșit un impresionant program, într-un remarcabil dialog artistic.

Autor: Oana Silvia Tinu