Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru

Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST) are loc în perioada 9 – 16 iulie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, şi aduce în faţa publicului cele mai bune spectacole ale anului 2017, susţinute de studenţii celor mai prestigioase instituţii din Europa.

Programul spectacolelor susţinute în cadrul Teatrului Metropolis include „Tsatsiki vine la şcoală", de Alisa Protas şi Moni Nilsson-Braennstroem, produs de Institutul Rus de Artele Spectacolului (St. Petersburg). Spectacolul se joacă duminică, de la ora 20.00

„Menajeria de sticlă", de Tennessee Williams, spectacol al Universităţii de Arte Târgu-Mureş este programat luni, de la ora 20.00.

Unul din cele mai răvăşitoare texte scrise de Tennessee Williams este pus în scenă la Teatrul Studio din Târgu Mureş, de regizorul Radu Olăreanu. Povestea unei familii americane în plină criză a anilor `30 este concentrată în jurul relaţiilor complicate între mama autoritară şi în acelaşi timp extrem de vulnerabilă (Amanda) şi cei doi copii ai săi, Tom – visător, nemulţumit de condiţia în care se află, rebel dar în acelaşi timp stâlp al familiei şi Laura – o fată timidă, cu un handicap fizic, care îşi ţese existenţa în jurul unei "menajerii de sticlă", care nu este altceva decât lumea ei interioară şi reflexia acesteia în realitatea atât de crudă.

„Omul pernă", de Martin McDonagh, prezentat de Academia de muzică, teatru şi arte plastice, Facultatea de teatru, film şi dans (Republica Moldova – Chişinău), se joacă miercuri, de la ora 20.00.

Acţiunea spectacolului „Omul pernă" se desfăşoară pe două planuri alternative – lumea reală şi cea fictivă. Începe cu imaginea puternică a pregătirii pentru o execuţie publică a protagoistului, Katurian – un scriitor de povestiri de groază anchetat pentru o serie de crime comise, suspect de asemănător cu cele din povestirile sale. „Omul pernă" vorbeşte despre responsbilitatea creatorului şi consecinţele actului artistic. Personajele îşi dezvăluie pe parcursul spectacolului atât trăsăturile profund umane, cât şi latura întunecată a personalităţii.

„Pană de automobile", de Friedrich Dürrenmatt, prezentat de Universitatea De Arte „George Enescu", Facultatea de teatru (Iaşi) va putea fi văzut joi, de la ora 20.00. Friedrich Dürrenmatt, dramaturg şi prozator elveţian pasionat de filozofie, literatură şi teologie, a fost preocupat în scrierile sale de confuzia valorilor şi de incertitudinile epocii în care trăieşte. Un pasionant joc de societate pentru serile plicticoase: un om îşi povesteşte viaţa, ascultat de un judecător, doi avocaţi şi doi procurori ieşiţi la pensie. Spectacolul „Prada", de Joe Orton, este adus de studenţii de la University of Arts Belgrade, Serbia, vineri, de la ora 20.00.

„A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, Royal Academy of Dramatic Art- Londra, Anglia, va fi prezentat sâmbătă, de la ora 20.00, iar "Idiotul", după F.M. Dostoievski, este producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti. Se va juca duminică, de la aceeaşi oră.

Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile ale sălii. Festivalul se va desfăşura sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru", Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie "I.L. Caragiale" cu sprijinul Teatrului Metropolis, Teatrului Bulandra şi Institutului Cultural Român.