FMI estimează că datoria publică va atinge un nivel record de 100% din PIB-ul mondial

Sunt necesare măsuri excepționale pentru ieșirea din această criză fără precedent. Statele au ajuns în situația de a avea datorii publice nemaiîntâlnite după cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit FMI, cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an. Totodată, conform estimărilor Fondului, datoria publică a țărilor bogate va crește cu 6 trilioane de dolari. 

„Contează capacitatea de rambursare a acelor datorii, avem o dată raportarea la PIB, dar și la capacitatea de a plăti aceste datorii, adică rezervele fiscale.

La nivel global lucrurile stau prost, datoria țărilor dezvoltate raportat la PIB ajunge la un maxim istoric, depășește 120% din PIB. Chiar dacă pandemia va trece, găurile rămân.

Dacă ne uităm la Zona Euro, obligațiunile comune trebuie rambursate în aproximativ 30 de ani, adică vom trage foarte mult pentru a ne redresa după această pandemie. Țările emergente sunt cu datoria la 60% din PIB.

Datoriile se vor ridica la nivel istoric și global, și în UE, și în România.

România are o datorie care va depăși 50% raportat la PIB. Sunt voci care spun că este decenta, dar nu e adevărat, întrucât, din perspectiva capacității de rambursare a acestei datorii, România stă foarte prost.  

Depindem de fondurile europene și de ajutoarele UE.

Capacitatea noastră de a le plăti depinde exclusiv de investiții publice, de creșterea economică și de capacitatea de a crea valoare. Putem face asta doar prin stabilit fiscală și economică, prin investiții, prin predictibilitate și prin stabilitate politică, astfel încât să avem contextul și cadrul care să ne permită rambursarea acestor datorii istorice„, a explicat la Digi24 analistul financiar Iancu Guda.

Statele au ajuns în situația de a avea datorii publice nemaiîntâlnite după cel de-Al Doilea Război Mondial

Cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an, însă această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creşterea economică îşi va reveni anul următor, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.