Ia românească omagiată în cadrul evenimentului „Mesageri identitari”

Ia românească – La Blouse Roumaine a fost omagiată, joi seară, în cadrul evenimentului "Mesageri identitari", desfășurat în Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă al României.

Pornind de la o selecție de tablouri aflate în patrimoniul muzeului — Camil Ressu — "Țărănci în biserică"; Nicolae Grigorescu — "Fata cu zestrea ei"; Sava Henția — "Țărancă brodând"; Nicolae Vermont — "Interior țărănesc"; "Camil Ressu — "Țărancă cosând"; Ion Theodorescu-Sion — "Țărani din Abrud"; Ștefan Constantinescu — "Țărani" — care sunt reprezentate personaje ce poartă costume tradiționale românești, organizatorii au propus o serată dedicată simbolisticii veșmintelor naționale.

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, amfitrionul întâlnirii organizate de ICR și MNAR, a afirmat că "Mesageri identitari" reprezintă "un proiect care trebuie să devină o tradiție, o permanență, o obișnuință necesară pentru noi toți".

"Mă refer, evident, la afirmarea, la promovarea identității prin mijloace sensibile și pline de semnificație ale expresiei artistice, la diplomația culturală (…) Prima ediție a proiectului "Mesageri identitari" își propune să evidențieze simbolistica veșmintelor naționale la confluența dintre arte", a menționat Țuroiu.

Prezentă la întâlnire purtând o frumoasă ie românească, despre care a mărturisit că este o piesă din colecția Lilianei Țuroiu, noul ambasador al Franței la București, Michele Ramis, a spus că îi face o deosebită plăcere și e mândră să o poarte, ca semn al prieteniei și apropierii de poporul român.

Diplomatul francez a caracterizat evenimentul drept o extraordinară ocazie de a descoperi cultura română și de a se familiariza cu țara noastră și a afirmat că "relațiile culturale dintre Franța și România sunt deosebit de puternice și de vechi".

Michele Ramis și-a exprimat convingerea că relațiile dintre cele două țări vor fi "marcate durabil" prin intermediul manifestărilor din cadrul Sezonului cultural româno-francez, în cadrul cărora, la Centrul Pompidou, va fi pusă în valoare, simbolic, ia românească, într-un veritabil dialog, prin intermediul lucrărilor lui Henri Matisse și Theodor Pallady.

"Acest sezon ne va permite să punem în evidență creația noastră contemporană, vitalitatea artiștilor noștri", a mai spus ambasadorul Franței.