În plină pandemie, o secție de terapie intensivă dotată cu aparatură de ultimă generație stă închisă

În timp ce numărul pacientilor de la terapie intensivă crește, din spitale lipsesc medici și asistenți care să se ocupe de bolnavi. Pentru că situația este critică în unele spitale, statul a decis să facă angajări, însă doar pe o perioadă determinată și numai în timpul pandemiei.

Multe cadre medicale au venit din privat la stat, dar nesiguranța dată de contractul pe câte o lună i-a făcut pe unii medici să plece, iar alții nu mai vor să vină. Așa s-a ajuns ca o secție de terapie intensivă să stea închisă, deși este dotată cu aparatură de ultima generație.

Lipsa de personal se simte în fiecare spital COVID din România. Secțiile de terapie intensivă sunt din nou aproape pline, iar personalul este puțin, în unele cazuri, deloc. Este situația Spitalului Witting din Capitală, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, care din 23 iulie a devenit spital suport COVID.

De atunci au trecut două luni, iar secția de terapie intensivă nu funcționează. Are 16 ventilatoare și 16 paturi noi. Stau acoperite, pentru a nu se pune praful pe ele, pentru că nu există cadre medicale. Asta, în timp ce pacienții în stare gravă sunt transferați la alte spitale.

„Patru cazuri care s-au agravat au trebuit să fie transferate în alte secții ATI funcționale, uneori la mare distanță de București, pentru că în București nu mai existau locuri. Marea problemă este că degradarea lor se face rapid. S-a întâmplat să aibă o degradare în câteva ore. În acel moment trebuie imediat transferați. Timpul este în defavoarea lor. Pacienții au avut și noroc, în acest sens, dacă au ajuns în timp util acolo unde trebuiau să ajungă”, spune Laurențiu Ungurianu, medic chirurg la Spitalul Witting.