Începe Bucharest Science Festival

Ajuns la a șaptea ediție, cel mai mare festival dedicat științei anunță parteneriatul cu ITER, un proiect internațional de cercetare a fuziunii nucleare.

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat științei, va începe miercuri 25 septembrie 2019, iar timp de cinci zile participanții vor descoperi și dezbate cum putem combate încălzirea globală prin intermediul fuziunii nucleare și a noilor tehnologii. Marți, 24 septembrie va avea loc o conferință de presă în care se va anunța parteneriatul cu ITER, un proiect internațional de anvergură ce se desfășoară în Franța, pentru cercetarea fuziunii nucleare și construirea primului reactor la scară industrială.

Festivalul este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei. În intervalul 25 septembrie – 29 septembrie 2019 Bucharest Science Festival pune la dispoziția participanților expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare ce vor oferi o privire mai largă asupra viitorului științei și a umanității. La conferința de presă vor fi prezenți Florin Spineanu și Mădălina Vlad, cercetători în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație (INFLPR), specialiști cu experiență în fuziunea termonucleară controlată, iar câteva echipe de robotică de la două licee din București vor face o demonstrație.

Oameni de știință români, implicați în construirea unui reactor de fuziune nucleară, o soluție pentru încălzirea globală

Conform unui comunicat emis de către NASA, la nivel mondial ne aflăm deja cu 1 grad Celsius peste pragul de referință, iar temperaturile sunt în continuă creștere. Unul dintre efecte va fi că 37% din populația Pământului va fi expusă la caniculă extremă cel puțin o dată la 5 ani. România resimte efectele schimbărilor climatice, ultimele zile fiind caracterizate de instabilitate termică ridicată și temperaturi scăzute brusc.

În cadrul Bucharest Science Festival 2019 va fi abordat subiectul fuziunii nucleare controlate, o soluție cu impact redus asupra mediului, care ne-ar putea ajuta să evităm o încălzire globală catastrofală. Anul acesta se inaugurează colaborarea festivalului cu ITER, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare și de inginerie din lume, la care participă 35 de țări, inclusiv România. ITER este o organizație mondială care construiește primul reactor de fuziune la scară industrială, iar în cadrul proiectului lucrează peste 40 de români, implicați atît în proiectare, construcție, comunicare sau management.

În urmă cu aproape 100 de ani oamenii de știință au descoperit sursa de energie a Soarelui, iar de atunci generații întregi de cercetători și de ingineri și-au dedicat viețile pentru a oferi omenirii acest dar. Asemănător catedralelor din vechime, reactorul de fuziune construit de ITER, un proiect întins pe decenii, va rămâne peste secole ca un simbol al puterii rațiunii umane.” a declarat Alexandru Toma Pătrașcu, directorul Festivalului.

Bucharest Science Festival nu se limitează doar la capitală! În paralel cu evenimentele din București, împreună cu parteneri locali se vor desfăsura activități de promovare a științei și în mai multe localități din țară: Adjud, Constanța, Galați și Timișoara.

Cele peste 100 de evenimente programate în cadrul BSF 2019 se adresează unui public cu interese diverse și vor cuprinde atât activități pentru adulți cât și pentru copii.

***

Printre evenimentele din cea de-a șaptea ediție a Bucharest Science Festival se numără:

  • ITER: Fuziunea nucleară, energia viitorului – dezbatere. Fiecare nouă tehnologie ne duce mai aproape de energia curate și sustenabilă, iar ITER este unul dintre cele mai abițioase proiecte la care își aduc contribuția marile puteri ale lumii. Proiectul constă în construirea reactorului de fisiune nucleară din sudul Franței. Tehnologia care presupune construirea acestui reactor oferă energie curată și sustenabilă. La dezbatere vor participa: Ruxandra Pilsiu, din partea departamentului de comunicare al ITER, în direct de la sediul organizației și Dr. Florin Spineanu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație (INFLPR).

Când: Miercuri 25 sep, 19:00 – 20:30 la Libraria Humanitas de la Cișmigiu

  • Cum construim o comunitate mai sănătoasă? – dezbatere. România poate devein mai sănotoasă din toate punctele de vedere. Pentru mulți dintre sănătatea înseamnă doar absența unei boli, dar în acest caz înseamnă mai mult: nivelul educației, nivelul de trai, calitatea aerului sau chiar modul în care spațiul urban este structurat. La dezbatere vor partcipaVlad Voiculescu, fost ministru al sănătății și unul dintre fondatorii Magicamp și Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și conferențiar la UMF „Carol Davila”, fondator al Spitalului Virtual pentru Copii;

Când: Miercuri 25 sep, 19:00 – 20:30 la Centrul Ceh

  • Planeta Albastră. Pământul văzut din spațiu – Fulvio Marelli, ambasador al Agenției Spațiale Europene (European Space Agency, ESA) pentru promovarea științei, va descrie modul în care folosim sateliții pentru a înțelege climatul Pămîntului și evoluția sa, ce tehnologii ne stau la dispoziție, care sînt variabilele climatice esențiale și asupra căror elemente trebuie să ne concentrăm cu precădere. Accesul la spațiul cosmic ne oferă un punct de observație privilegiat, iar prezentarea lui Fulvio ne va ajuta să înțelegem ce am descoperit despre Planeta Albastră cu ajutorul sateliților de tele-detecție ai ESA.

Când: Joi 26 sep, 18:00 – 19:15 la Centrul Ceh

  • România și noua cursă spațială – dezbatere. La 50 de ani de la primul pas al omului pe un alt corp ceresc, industria spațială a devenit una dintre cele mai puternice și dinamice domenii. România face parte din Agenția Spațială Europeană din 2011, iar calitatea de membru ne oferă acces la cele mai importante programe spațiale mondiale.

La dezbatere vor participa: Ionuț Grozea, Managing Director Deimos Space Romania, Iulian Emil Juhasz, Sef Departament Dezvoltare Tehnologica si Project Management în cadrul High Performance Structures (HPS) România și Conf. Dr. Alina Badescu, cadru didactic la Facultatea de Electronică a UPB. Dezbatere în care specialiștii vor discuta despre atuurile pe care dezvoltarea industriei aerospațiale le oferă României.

Când: Joi 26 sep, 19:00 – 20:30 la Cărturești Verona

  • Salonul de Știință al Școlilor, ediția a V-a – În cadrul Salonului, echipe de elevi aflați sub coordonarea profesorilor de științe vă așteaptă cu experimente și demonstrații ce ilustrează teme din curricula școlară, iar copiii vizitatori vor putea să învețe de la alți copii de vârsta lor!

Când: Joi 26 sep, 10:00 – 13:00 la Mall Promenada

  • Weekendul de știință la Mall Promenada – ateliere de știință pentru familii

Când: Sâmbătă 28 și Duminică 29 sep, începând cu ora 10:00 la Mall Promenada