Inima lui Frédéric Chopin dezvăluie după 170 de ani că tuberculoza a fost cauza morții sale

Inima lui Frédéric Chopin dezvăluie după 170 de ani că tuberculoza a fost cauza morții sale

Inima compozitorului Frederic Chopin, care de aproape 170 de ani este conservată într-un borcan cu alcool expus într-o coloană de piatră din biserica Sfânta Cruce din Varșovia, a dezvăluit că celebrul muzician a murit în urma complicațiilor cauzate de tuberculoză, potrivit cercetătorilor care au analizat-o, citați de EFE.

Certificatul de deces al celebrului compozitor — născut în 1810 la Zelazowa Wola (Polonia) și decedat în 1849, la Paris — arată că Chopin a murit din cauza tuberculozei, în timp ce numeroși oameni de știință susțineau până de curând că moartea sa a fost provocată de fibroză chistică, o ipoteză care a fost eliminată.

Potrivit coordonatorului echipei de cercetători care au analizat inima muzicianului, profesorul Michal Witt de la Academia de Științe din Polonia, totul arată că Chopin a murit de pericardită (o inflamație a țesutului care acoperă inima), provocată după toate aparențele de tuberculoza de care suferea muzicianul.

Profesorul Witt amintește că examinarea borcanului în care este conservată inima lui Chopin s-a realizat în urmă cu trei ani „în secret și cu toată solemnitatea, fiind conștienți de importanța momentului”. „Nu am deschis borcanul unde era conservată inima în alcool, deoarece puteam periclita conținutul”, a precizat el.

S-a realizat însă o analiză a inimii, ce părea mai mare decât în mod obișnuit și era acoperită de o substanță albicioasă. Cercetătorii au analizat borcanul cu inima lui Chopin și au observat că inima era acoperită cu un strat subțire de țesuturi fibroase albe. Au fost de asemenea vizibile și leziuni mici, simptome clare ale unor complicații serioase ale tuberculozei, conform cercetătorilor.

Frederic Chopin a murit în octombrie 1849 la Paris, iar trupul lui a fost înmormântat la cimitirul Pere Lachaise din capitala Franței. La scurt timp după ce a murit, sora lui, Ludwika, i-a dus inima în Polonia, la Biserica Sfânta Cruce.

În 1944, borcanul a ajuns în mâinile unui ofițer SS, un admirator declarat al lui Chopin. Astfel, inima a fost păstrată la sediul central de comandă german, înainte de a fi adusă înapoi la biserică, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Inima lui Chopin, considerat un erou național, a devenit subiectul unor controverse. Examinarea realizată de profesorul Witt și echipa lui este prima cercetare realizată din 1945 până în prezent.

Rezultatele preliminare ale analizei au fost publicate anticipat de revista științifică American Journal of Medicine, iar în februarie anul viitor vor fi publicate rezultatele definitive ale studiului.