Interviul săptămânii cu Ion Bogdan Ștefănescu și Costin Soare

Vineri, de la ora 12:00, la Radio Clasic vorbim cu Ion Bogdan Ștefănescu și Costin Soare despre ultimul lor disc lansat la sfârșitul lunii aprilie – Twenty Shades of Music

Emisiunea este realizată de Irina Hasnaș.

Ion Bogdan Ştefănescu şi Costin Soare au cântat pentru prima dată împreună în 2006, cu ocazia recitalului de  comemorare a 10 ani de la moartea compozitorului japonez Toru Takemitsu. De-a lungul timpului, cei doi muzicieni au susţinut peste 70 de recitaluri împreună, atât în ţară, cât şi peste hotare, cu un repertoriu ce porneşte de la muzica barocă şi ajunge la muzica contemporană. Muzica interpretată de cei doi a putut fi audiată în sălile de concerte ale Ateneului Român, Filarmonicilor din Timişoara și Ploieşti, Academiei Regale de Muzică din Stockholm, Centrului de Cultură „Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani, Palatului Suţu, în Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” sau în nenumărate Festivaluri de muzică și poezie organizate de Muzeul Național al Literaturii Române etc.

Ion Bogdan Ştefănescu este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români actuali. A debutat, ca solist, la vârsta de 14 ani, pe scena Ateneului Român. Trei ani mai târziu obține Premiul I la concursul ”Concertino” – Praga.  De mai bine de 20 ani este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu”. De asemenea, este solist al Filarmonicii „Banatul” – Timişoara și Prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. Susține o bogată activitate concertistică, atât în postură solistică cât şi ca membru în diverse formaţii camerale precum Trio Contraste, Profil, cvintetul ”George Enescu” , duo flaut – harpă alături de Ion Ivan Roncea sau duo flaut-pian alături de pianistul Horia Mihail în cadrul turneelor „Flautul de aur” şi „Flautul fermecat”, organizate de Radio România.

Costin Soare, unul dintre cei mai activi muzicieni-chitarişti de la noi, apare în proiecte solistice precum turneele naţionale „Nocturne şi dansuri” şi „Muzica în Palatele României”, fiind implicat şi în diverse formaţii camerale, cea mai cunoscută fiind cea în care apare alături de mezzosoprana Claudia Codreanu. Este primul chitarist român care lansează un CD (2014) cu înregistrări inedite la noi (Bach, Britten, Takemitsu), fiind interesat de interpretarea şi promovarea muzicii contemporane pentru chitară; este director artistic al „Serilor de chitară”, festival internaţional în cadrul căruia concertează instrumentişti de top din întreaga lume.