Interviul săptămânii cu pianistul Cristian Niculescu

Cristian Niculescu este pianist concertist si Fondator al spațiului cultural “Kunstraum Niculescu Berlin” Director artistic al festivalului Kammermusiktage Ahrenshoop, Germania.

Studiaza la Bucuresti cu Cristina Georgescu si Sandu Sandrin si la Hochschule der Künste Berlin la Hans Leygraf si Georg Sava; repetate cursuri de maiestrie cu Dimitri Bashkirov la Mozarteum Salzburg si la Reina Sofia Madrid.
 
In urma debutului cu Orchestra Nationala Radio din Bucuresti in anul 1986 si a recitalului de debut de la Ateneul Roman in anul 1988, a concertat ca solist cu numeroase orchestre din Romania, printre care si cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj sub bagheta maestrului Emil Simon.
 
Dupa anul 1999 a revenit in Romania pentru a concerta regulat printre altele cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii „George Enescu”, cu Orchestra Nationala si cu Orchestra de Camera Radio din Bucuresti, Filarmonica „Moldova” din Iasi, Filarmonicile din Sibiu, Targu Mures, Brasov, Bacau, Craiova, Ploiesti, precum si cu alte orchestre.
 
In strainatate este invitat sa colaboreze ca solist si in cadrul seriilor de muzica de camera organizate sub auspiciile unor orchestre de renume ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Deutsche Oper, Brandenburgische Philharmonie Potsdam.
 
A concertat sub conducerea dirijorilor Gerd Albrecht, Lior Shambadal, Emil Simon, Horia Andreescu, Diego Masson, Misha Katz, Victor Puhl, Virko Baley, Vincent Grüger, Corneliu Dumbrăveanu, Cristian Brancusi, Iosif Conta, Ovidiu Balan etc.
 
A sustinut recitaluri si concerte de camera in sali de concerte de prestigiu printre care de mentionat Konzerthaus Berlin, Filarmonicile din Berlin, din München si din Bucuresti, Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga, la Deutsche Oper Berlin, in Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franta, Japonia si in SUA. A fost invitat la concerte speciale ca de ex. Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt, Concerto per 1848 Tasti in Piazza del Duomo din Siena si la Neue National Galerie din Berlin.
 
A fost invitat la renumite festivaluri internationale, printre care de mentionat: in Germania la Berliner Festspielen, Musik- Bienale für Zeitgenössische Musik Berlin, Hamburger Musik- fest, Nürnberger Tage Neuer Musik, Potsdamer Musikfestspie- len, Mozarteum de la Salzburg si in Romania la Festivalul International „George Enescu” si la „Saptamana Internationala a Muzicii Noi” la Bucuresti.
 
Concerte de camera impreuna cu Florin Paul, Mihaela Martin, Guy Braunstein, Frans Helmerson, Jeremy Menuhin, Ruxandra Donose, Angela Denoke, Avi Avital precum si cu „ensemble contempo paris” si „Dinu Lipatti Trio Berlin” in calitate de membru fondator.
 
Inregistrari radio si pentru Compact Disc in Romania și Germania atat cu lucrari pentru pian solo cat si ca solist in compania Orchestrei Nationale Radio Bucuresti. Înregistrări difuzate la BBC, Bayerischer Rundfunk, Nordeutschen-Rundfunk, Deutschlandfunk, Danmarks Radio, Norsk Radio.

Interviul este realizat de Irina Hasnaș.