Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată luni de către Senatul de la Washington pentru funcția de judecător-asociat la Curtea Supremă a Statelor Unite, devenind astfel cel de-al treilea magistrat de la forul suprem numit de președintele Donald Trump (după Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh), o victorie majoră pentru liderul republican, care își lasă amprenta semnificativă pe sistemul juridic american pentru o lungă perioadă de acum înainte.

În plus, confirmarea judecătoarei Barrett, făcută cu doar opt zile înainte de alegerile prezidențiale cruciale din 3 noiembrie și în ciuda opoziției feroce a democraților, ar putea avea implicații enorme pentru rezultatul scrutinului pentru Casa Albă, în condițiile în care nu este exclus ca viitorul președinte al SUA să fie decis de către Curtea Supremă.

Trump a nominalizat-o pe Barrett la Curtea Supremă în luna septembrie, la doar câteva zile după decesul judecătoarei liberale Ruth Bader Ginsburg, care a murit din cauza complicațiilor cauzate de cancerul pancreatic. Ginsburg fusese a doua femeie care a servit în cel mai înalt for juridic din Statele Unite după numirea sa de către președintele democrat Bill Clinton în 1993. Unele dintre opiniile sale legale, eforturile pentru libertățile civile, drepturile femeilor și pentru domnia legii, împreună cu refuzul ei de a demisiona în timpul erei Obama au transformat-o într-o figură populară în multe cercuri progresive din Statele Unite. În ultimii trei ani și jumătate, democrații au lăudat poziția ei liberală constantă împotriva ideologiei conservatoare (și a președintelui Trump).

Așa cum am afirmat în acel moment, moartea lui Notorius RBG – supranumele sub care era cunoscută cea mai populară judecătoare a cvartetului liberal al Curţii Supreme – a reprezentat nu doar o lovitură formidabilă pentru progresiştii americani, ci și una care va afecta cu siguranță, pe termen lung, echilibrul instituţiei în beneficiul conservatorilor. Aproape peste noapte, Curtea Supremă din Statele Unite a ajuns în centrul alegerilor prezidențiale din 2020, declanșând o bătălie furioasă între democrați și republicani în privința magistratului care să ocupe postul vacant. 

Până la urmă, în ciuda opoziției înverșunate a democraților, republicanii din Senat au confirmat-o pe Barrett la Curtea Supremă. Votul a fost dat aproape pe linii de partid, 52 de senatori republicani votând pentru confirmarea judecătoarei, în timp ce 48 de democrați s-au opus.

Senatoarea Susan Collins, care luptă să-și pastreze mandatul în Maine, a fost singura republicană care a votat împotrivă. (Pentru confirmarea unui magistrat la forul suprem este suficient votul o majorității simple, a senatorilor prezenți).

Votul Senatului a pus astfel capăt unei drame legale care a divizat americanii în ultimele câteva săptămâni. La câteva ore după votul din Senat, Barrett a depus jurământul in fata presedintelui Trump la Casa Alba, devenind cel de-al 115-lea judecător-asociat de la Curtea Supremă din istorie. 

Analiștii au afirmat că această confirmare a lui Barrett este prima a unui candidat la Curtea Supremă făcută atât de aproape de alegerile prezidențiale. Judecătoarea conservatoare este, de asemenea, una dintre primii nominalizați la înalta curte din memoria recentă care nu a primit niciun sprijin din partea partidului din opoziție, o schimbare dramatică în condițiile în care, până nu demult, cei nominalizați de președinte se bucurau suport bipartizan.