Klaus Iohannis: România se confruntă cu un val virulent căruia trebuie să îi reziste. Sistemul de sănătate este sub o presiune teribilă

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri un discurs, în cadrul evenimentului „Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea publică”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre necesitatea de a aborda preventiv apariția unor noi pandemii.

Președintele s-a referit și la situația actuală despre care spune că „avem motive reale de optimsim și speranța unei noi normalități pentru că avem la dispoziție vaccinurile (…) dar sunt necesare eforturi susținute pentru a ține virusul sub control”. Acesta a avertizat că „România se confruntă cu un val virulent” al pandemiei. La evenimentul organizat la Cotroceni a participat și Directorul Regional al Biroului pentru Europa al OMS, Dr. Hans Kluge, care a susținut o alocuțiune.

Discursul președintelui Kaus Iohannis: 

„În urmă cu exact un an, am fost nevoiți, din cauza primului val pandemic de COVID-19, să marcăm semnarea unui nou Acord de Colaborare Bienală într-un format inedit, virtual. Astăzi, celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății ne aduce împreună, reafirmând parteneriatul solid bilateral și împărtășind speranța de a reveni cât mai curând la normalitate.

În prezent, rata de infectare este în creștere în toată Europa. Prea mulți semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte mulți alții se îmbolnăvesc și au nevoie de spitalizare.

România, la fel ca alte țări, se confruntă cu un val epidemiologic virulent, căruia trebuie să-i reziste.  Sistemele de sănătate din lumea întreagă se află sub o presiune teribilă, iar acceptarea și respectarea măsurilor sanitare de către toți cetățenii rămân puncte critice și reprezintă dovezi de responsabilitate și maturitate ale fiecăruia dintre noi. Redeschiderea sustenabilă și în condiții de siguranță a societăților și a economiilor noastre nu poate fi posibilă fără respectarea acestor măsuri.

Pandemia de COVID-19 a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilități structurale cronicizate, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării. Dar niciun sistem de sănătate și nicio economie sau societate, indiferent de nivelul de dezvoltare, nu au fost cu adevărat pregătite pentru a gestiona adecvat o criză de o asemenea anvergură.

Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei.