Mari interpreți/Mari Compozitori: Myriam Lucia Marbé

Marți, 6 Noiembrie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să intrați în universul muzical al compozitoarei Myriam Marbé.

Myriam Marbé a fost o compozitoare și pianistă română, considerată una dintre cele mai valoroase compozitoare internaționale de muzică contemporană. A predat compoziția și contrapunctul la clasa de compoziție de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Publică articole de muzicologie în reviste de specialitate şi colaborează la lucrarea George Enescu. Monografie (2 vol., 1971). În 1977 publică De aducere aminte: Cantată pentru cor şi orchestră: Versuri populare în care „Myriam Marbé studiază foclorul muzical românesc legat de anumite ritualuri (de naştere, nuntă, moarte, anul nou, etc.) păstrate în unele sate din România, ritualuri arhaice datând din epoca precreştină şi adaptate cu timpul la religia ortodoxă-bizantină” (Corina Ungureanu-Kiss).

Compune două lucrări simfonice (Simfonia I „Ur-Ariadna”, 1988 şi Timpul inevitabil, 1994), lucrări vocal-instrumentale (Ritual pentru setea pământului pentru 7 voci, percuţie şi pian preparat, 1968, Jocus secundus pentru ansamblu instrumental, grup vocal şi bandă, 1969, Les Oiseaux artificiels pentru ansamblu instrumental şi recitator, 1979, Preţuitorul, pentru cvartet de coarde, tenor, recitator, trombon şi percuţie, 1990) sau lucrări concertante (Concertul pentru violă şi orchestră, 1977, Concertul pentru viola, da gamba şi orchestră, 1982; Concertul pentru Daniel Kientzy, saxofoane şi orchestră, 1986) ş.a.

A fost distinsă cu mai multe premii, printre care cele de la Concursul Internaţional de Compoziţie al Asociaţiei G.E.D.O.K.-Mannheim (1966, Premiul II, 1976, Premiul I), Premiul U.C.M.R. (1971, 1974, 1980, 1982), Premiul «Bernier» al Académie des Beaux-Arts din Paris (1972), Premiul Academiei Române (1977).

„Şi-a creat propriul său stil, o scriitură muzicală, o grafie proprie. În judecarea lucrărilor ei nu e necesară nici un fel de condescendenţă pentru femeia compozitoare. M. a fost un compozitor în toată puterea cuvântului, fără ca atributele feminităţii să fie sacrificate în expresia muzicală. Şi ce compozitor! Unul dintre cei mai de seamă maeştri ai muzicii româneşti de azi” (Anatol Vieru).

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.