Ministrul mediului face plângere penală împotriva incineratorului care otrăvește aerul lângă Ploiești

Ministrul mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri că va trimite procurorilor dosarul ilegalităților constatate de Corpul de Control al ministerului la incineratorul de deșeuri din comuna Brazi, după ce o anchetă a Digi24.ro a dezvăluit că aerul este otrăvit de fumul toxic de la deșeurile periculoase depozitate acolo. 

Totodată, rapoarte oficiale au arătat că în zonă se înregistrează cea mai mare incidență din țară la îmbolnăvirile de cancer în rândul populației. 

„În luna decembrie am dispus două controale, unul pe fond, condus de Garda Națională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu București, la operatorul economic pentru a verifica sesizările și totodată am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica daca în ultimii ani instituțiile din subordinea Ministerului Mediului și-au făcut treaba cu profesionalism și și-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare și sancționare a oricăror abateri.
Am vrut să am imaginea de ansamblu și inainte de a ieși public să am toate datele necesare și să acționez în interesul locuitorilor din zonă, fapt pentru care aș vrea să precizez câteva aspecte:
1. În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rând vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor.
2. Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri.
3. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonata de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol.
4. Înțeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Națională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității.
5. Totodată, vreau să vă anunț că în urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteți, nu aș dori să le comentez acum, așteptând să văd cum evoluează dosarul”, a anunțat ministrul. 

„Hărți ale cancerului”

Peste 17 mii de locuitori din zona oraşului Băicoi, Prahova, se plâng, de ani de zile, de mirosurile grele provenite, conform spuselor lor, de la un depozit de deşeuri situat la marginea oraşului.

Măsurătorile efectuate de localnici, din banii lor, au confirmat gravitatea poluării aerului din zonă şi au arătat depăşiri de 20 de ori mai mari peste limita maximă legală, în ceea ce priveşte concentraţia de hidrogen sulfurat din atmosferă.

Raportul prezintă printre altele şi nişte „hărţi ale cancerului” din regiune, în funcţie de gradul de risc la care este expusă populaţia, în urma eliberării, în atmosferă, a compuşilor chimici rezultaţi în urma arderilor deşeurilor.

Valorile sunt în totală contradicţie cu cele făcute de firma care administrează depozitul de deşeuri, conform căreia „nu rezultă depăşiri”. Rezultatele măsurătorilor independente au arătat că, la un anumit punct de măsurare, în intervalul 6:00 – 6:30 dimineaţa s-au înregistrat depăşiri de peste 262 de ori peste limita legală.

Eco Burn: În curte nu sunt depozitate deșeuri medicale

Eco Burn, compania care gestionează incineratorul, precizează că în curtea societății nu sunt depozitate deșeuri medicale, fapt concretizat chiar din imaginile publicate”.

Acestea sunt depozitate exclusiv în spațiile special amenajate din interiorul clădirii, respectiv în camerele frigorifice funcționale. În imagini se observă deșeuri provenite din activități industriale care, în legislația în vigoare nu trebuie depozitate în spații frigorifice, acestea fiind ambalate – această stare de fapt observându-se în imaginile prezentate.

Potrivit companiei, în curte sunt depozitate doar deșeuri care „pot și/ sau se impune a fi depozitate în aer liber, acestea fiind aranjate în funcție de caracteristicile fizico-chimice precum și categoria de deșeuri din care fac parte, conform măsurii impusă de autoritatea de mediu.

Mai mult de atât din imaginile publicate, contrar afirmațiilor publicate, se observă faptul că societatea noastră face toate demersurile pentru îndeplinirea măsurilor impuse în urma ultimului control, observându-se o necorelare/nesuprapunere a imaginilor cu declarațiile apărute”.

Compania precizează că a se află în perioada de conformare acordată de autoritatea de mediu pentru îndeplinirea măsurilor reținute cu ocazia ultimului control efectuat de aceasta.