Muzica întâlneşte filmul, pe 27 şi 28 februarie 2016, la ShortsUP Musicology

E peste tot: în săli de spectacole, în aer, pe stradă, în maşini, la cinema. Pentru că ritmul e esenţa lucrurilor vii, prima ediţie din 2016 a festivalului de film scurt ShortsUP e dedicată legăturii dintre muzică şi film. Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie 2016, începând de la ora 20.00, Sala Radio din centrul capitalei va găzdui, în două seri consecutive, evenimentul ShortsUP Musicology, un dialog dinamic între cinema şi muzică.
 
Orchestra Symphactory condusă de dirijorul Daniel Jinga va crea, live, coloana sonoră a unei colecţii de scurtmetraje româneşti timpurii, aduse pe ecran cu sprijinul Arhivei Naţionale de Film. Printre scurtmetrajele ce vor prinde ritm sub bagheta dirijorului se numără Haplea (r. Marin Iordan, 1927), cel mai vechi film de animaţie românesc păstrat în Arhiva Naţională de Film, dar şi Bucureşti, oraşul contrastelor (r. Kurt Wesse, Paul Călinescu, 1936), un documentar despre viaţa socială a capitalei interbelice.
 
A doua parte a programului ShortsUP Musicology este un tribut adus filmului musical contemporan şi o serie de scurtmetraje în care ritmul şi mişcarea au cel mai important rol. Contabil responsabil, îngropat în dosare şi termene limită, John duce o viaţă similară unei bombe cu ceas, până când are o revelaţie majoră. Muzică, dans şi vibraţii inspirate de Brodway se reunesc în Sub presiune (r. Kai Kuei-Chieh Hsu, SUA, 2015), un musical modern despre alegeri cu dublu tăiş. Din aceeaşi secţiune fac parte şi Insecte mici: o poveste muzicală de iubire (r. Matthew Kowalchuk, Canda, 2014) sau Emo (r. Neil Triffett, Australia, 2014), comedie muzicală premiată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
 
Ediţia ShortsUP din februarie 2016 aduce, la pachet, freamătul din sălile muzicale de spectacol şi emoţia din sălile de cinema. Musicology, aflat la a 2-a ediţie, e un program multi-artistic care inaugurează o colaborare de durată între cineaşti şi muzicieni, într-o experienţă menită să reînvie filme din arhiva românească dar şi musical-uri recente necunoscute de publicul autohton.
 
Programul de film şi muzică este diferit în cele două zile de spectacol, iar publicul poate opta între bilete cu acces de o seară sau abonamente cu acces la întreaga experienţă Musicology, sâmbătă şi duminică. Biletele pot fi achiziţionate în avans, prin Eventbook, începând de la 30 de lei/ seară sau la faţa locului, la preţul de 45 de lei/ seară. Abonamentele costă 55 lei în avans sau 60 lei la faţa locului. Preţul biletului include momente muzicale aduse la viaţă de orchestra Symphactory dirijată de Daniel Jinga şi un program de scurtmetraje muzicale curatoriat de Alexandra Safriuc, selecţioner de film ShortsUP.
 
Evenimentul are loc la Sala Radio, cea mai mare sală simfonică de concerte din România. Un spaţiu emblematic în cultura muzicii bucureştene va fi investit cu o nouă semnificaţie, pe 27 şi 28 februarie. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro. ShortsUP Musicology este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Arhivei Naţionale de Film.