New Delhi, India. Stare de urgență de sănătate publică, din cauza smogului

n capitala indiană New Delhi şi zonele înconjurătoare a fost declarată vineri stare de urgenţă de sănătate publică. Până marți, școlile sunt închise și sunt interzise activitățile din construcții. Cinci milioane de măști vor fi oferite locuitorilor.

La o săptămână de la Diwali, numit și Festivalul Hindus al Luminilor, în cadrul căruia se aprind artificii și petarde, aerul din capitala indiană New Delhi era în continuare foarte poluat.

Nivelurile de particule fine în suspensie cu diametrul sub 2,5 micrometri (PM 2,5) au ajuns vineri la aproximativ 500 de micrograme pe metru cub în mai multe zone ale capitalei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca oamenii să nu fie expuşi la niveluri de PM 2,5 care depăşesc 25 de micrograme pe metru cub într-o perioadă de 24 de ore, deoarece microparticulele pot pătrunde în plămâni şi chiar şi în fluxul sangvin.

Ținând cont de această limită ridicată a poluării și că 20 de milioane de oameni din capitală se chinuiau să respire, autoritățile au emis o stare de urgență de sănătate publică. Nivelul de urgență a fost atins încă de joi, pentru prima dată din luna ianuarie

Autoritatea pentru Controlul Poluării Mediului a interzis activităţile industriale şi activităţile din domeniul construcţiilor până la data de 5 noiembrie. Totodată, ministrul şef din New Delhi, Arvind Kejriwal, a dispus închiderea şcolilor până marţi. Responsabilul a precizat că fermierii din statele vecine care obişnuiesc să ardă miriştile contribuie cu peste 40% la poluarea din acest oraş.

Kejriwal a afirmat că New Delhi s-a transformat într-o „cameră de gazare”.

„Conduc pe străzile din Delhi de trei ani și în fiecare an, după Diwali, orașul devine așa. Sufăr de o infecție în gât și mă ustură și ochii. Poluarea înseamnă că nu am mulți pasageri, deci nu-mi permit să merg la doctor”, a povestit pentru The Guardian Sachin Mathur, șofer de ricșă.

Nivelurile ridicate de poluare coincid cu vizita cancelarului german Angela Merkel, care a sosit la New Delhi joi seară pentru două zile.

Nici măcar ploile de sâmbătă seara și duminică dimineață nu au reușit să scadă nivelurile de poluare, fapt care este greu de înțeles până și de către oamenii de știință. Unii dintre ei au explicat că ploile au adus cantități prea mici de apă pentru a influența poluanții din aer. Astfel, în loc să facă aerul mai respirabil, ploile au făcut ca particulele de poluanți să devină mai concentrați, din cauza umidității. Astfel, potrivit India Today, duminică dimineață nivelurile de PM2,5 erau de 447.

New Delhi, cu o populaţie de 25 de milioane de locuitori, a fost clasat în ultimii ani printre oraşele cele mai poluate din lume. Principalele cauze sunt emisiile vehiculelor şi activităţile industriale, praful provenit de pe şantiere şi arderea miriştilor.

sursa: green-report.ro