Noaptea Muzeelor in editie online pe 14 noiembrie

Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, programată pe 14 noiembrie, se va desfasura in mediul online. Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris anul acesta pentru a sărbători a XVI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor cu activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii Reţelei Naţionale a Muzeelor (RNMR).

„Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris şi anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a XVI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. În contextul actual determinat de pandemie şi în situaţia în care s-au impus noi măsuri la nivel naţional, muzeele şi spaţiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul şi în mediul online şi propun publicului diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii. Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă muzeele şi organizaţiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21,00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte”, se precizează în comunicatul de presă al RNMR.

Cei interesaţi de eveniment pot consulta oferta Nopţii Muzeelor pe https://noapteamuzeelor.org, precum şi pe canalele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

Noaptea Muzeelor trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul a fost mutat la mijlocul luni noiembrie.

Potrivit RNMR, în funcţie de măsurile impuse de către autorităţile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite şi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor şi organizaţiilor participante, sunt pregătite alte două proiecte digitale de anvergură, după cum a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti” conţine 16 filme documentare de scurtmetraj despre poveştile neştiute ale 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov şi altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Cele din zona Moldovei sunt realizate în colaborare cu Programul Naţional Cantus Mundi şi sunt povestite de copii. Întreaga serie poate fi vizionată pe canalele de social media ale postului de radio Europa FM, Nopţii Muzeelor şi RNMR.

Potrivit RNMR, al doilea proiect digital conţine producţii create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naţional „Animaţii, Puzzle, Investigaţii vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, care îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee din comunităţi locale. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook şi pagina oficială a Nopţii Muzeelor.

În situaţia în care Noaptea Muzeelor se va desfăşura conform planificării iniţiale, cu activări muzeale, instalaţii de artă şi alte proiecte culturale organizate în offline, RNMR nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online.