Norman Manea, sărbătorit în România la 80 de ani

Luni, 23 mai, începând cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Radulescu“ a Bibliotecii Academiei Române, va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

Sesiunea va consta într-o serie de discuţii libere pornind de la temele operei lui Norman Manea: exilul, limba, memoria, identitatea, biografia ca ficţiune şi literatura ca mărturie, scepticismul central-european şi ironia evreiască, Clovnul si Huliganul – supravieţuirea umanitaţii în totalitarism, clişeul individual/ colectiv, experienţa evreiască în Epoca Modernă, socialismul bizantin romanesc, Proust în Transnistria, Kafka în Romania socialistă etc. Gazdele evenimentului vor fi Carmen Muşat şi Claudiu Turcus.

Tot cu acest prilej, Editura Polirom va publica o ediţie aniversară a romanului "Întoarcerea huliganului" (patru editii aparute la Polirom). Norman Manea a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activa a culturii si a valorilor romanesti, pentru inalta tinuta morala de care a dat dovada de-a lungul intregii sale cariere. In 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei „Literary Lion” al bibliotecii. In 2002, i s-a decernat Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006 Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. Tot in 2006, a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al Premiului Nonino.

In 2010, guvernul francez i-a acordat titlul si medalia de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. In 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs si a fost invitat sa devina membru de onoare al Royal Society of Literature. Norman Manea, unul dintre cei mai importanţi scriitori români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College. De la debutul în 1966 şi pînă în 1986, cînd a plecat din ţară, a publicat 10 volume (5 romane, 3 volume de proză scurtă, 2 volume de eseuri). A fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, Norman Manea a fost tradus în peste 20 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate în SUA au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale din The New York Times. Scriitorului i s-au decernat în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur („Nobelul american”).