Opera „Nabucco“, în regia lui Rareş Zaharia, aplaudată în Germania

Regizorul Rareş Zaharia a obţinut un succes răsunător pe scena operei din Regensburg cu opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi la debutul său, în Germania. Scenografia spectacolului este semnată de Helmut Sturmer. După premiera de pe 15 septembrie, următoarele reprezentaţii sunt programate pe 18, 21, 24 septembrie, 3, 5, 9, 14 şi 20 octombrie, 10 şi 22 noiembrie, 1, 16, 19 şi 29 decembrie, 8 ianuarie 2019.

Aplauze intense, de peste 20 de minute s-au putut auzi pe 15 septembrie 2018, la finalul premierei operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi pe scena operei din Regensburg în deschiderea stagiunii. Câteva mii de spectatori au privit spectacolul în piaţa Bismarck din fata teatrului, pe ecrane uriaşe. Echipa de creaţie, din care, alături de Rareş Zaharia, face parte şi celebrul scenograf de origine română Helmut Stürmer, a reputat un binemeritat succes, confirmat ulterior si de consemnarile presei germane.

Regizorul Rareş Zaharia a obţinut un succes răsunător pe scena operei din Regensburg cu opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi la debutul său, în Germania. Scenografia spectacolului este semnată de Helmut Sturmer. După premiera de pe 15 septembrie, următoarele reprezentaţii sunt programate pe 18, 21, 24 septembrie, 3, 5, 9, 14 şi 20 octombrie, 10 şi 22 noiembrie, 1, 16, 19 şi 29 decembrie, 8 ianuarie 2019. Aplauze intense, de peste 20 de minute s-au putut auzi pe 15 septembrie 2018, la finalul premierei operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi pe scena operei din Regensburg în deschiderea stagiunii. Câteva mii de spectatori au privit spectacolul în piaţa Bismarck din fata teatrului, pe ecrane uriaşe. Echipa de creaţie, din care, alături de Rareş Zaharia, face parte şi celebrul scenograf de origine română Helmut Stürmer, a reputat un binemeritat succes, confirmat ulterior si de consemnarile presei germane.

A fost un cadou, şi în acelaşi timp un privilegiu, sa pot colabora cu scenograful Helmut Stürmer, cu care am colaborat de peste 11 ani la spectacolele lui Silviu Purcărete la care eu am fost asistent şi pe care il consider unul din marii maeştri ai scenografiei europeene. La fel, tot cadou si privilegiu a fost si faptul ca am avut o distributie internaţională, in care au stralucit baritonul polonez Adam Kruzel si soprana estoniana Aile Asszonyi, doi cintareti-actori de talie mondiala, dar şi ceilalti interpreţi, fiecare de o altă naţiionalitate, ceea ce spune multe despre caracterul cosmopolit al operei ca gen.” a declarat regizorul.

Rareş Zaharia

(foto) este cel mai de succes regizor de opera roman al generaţiei sale. A debutat la Opera Nationala Bucuresti in 2009 cu spectacolul « Don Pasquale » de Gaetano Donizetti.

A mai realizat « Hamlet -Fragments » de Ambroise Thomas la Théatre du Luxembourg la Paris, premiera portugheza a operei « Lady Sarashina » de Peter Eötvös la Teatro Sao Luiz din Lisabona, « Mandragola » de Gianluca Verlingieri la Academia Festivalului de la Aix-en-Provence.

In Romania a mai regizat « Otello » de Giuseppe Verdi, « Singe vienez » de Johann Strauss-fiul si « Don Carlo » (versiunea in 5 acte, prezentata publicului romanesc pentru prima data dupa 50 de ani) la Opera Romana Craiova, « La Cenerentola » de Gioacchino Rossini la Festivalul de Opera de la Sibiu si « In Trup » de Diana Rotaru la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la Academia de Muzica « Ghe. Dima » de la Cluj-Napoca. Este primul (si pina in prezent singurul) regizor roman selectat in Academia Festivalului de la Aix-en-Provence, precum si la Verona Opera Academy si la Bayerische Theatherakademie August Everding de la München.