Orchestra Română de Tineret – în festivaluri la Sinaia, Bucureşti, Berlin şi Dobbiaco

Orchestra Română de Tineret, cu maestrul Cristian Mandeal la pupitru, va evolua, între 7 şi 12 august, în patru festivaluri internaţionale, la Sinaia, Bucureşti, Berlin şi Dobbiaco.

Potrivit unui comunicat de presă, în seria de evenimente ale lunii din cadrul Festivalului „Enescu şi Muzica Lumii” de la Sinaia, deschisă de Orchestra Naţională de Tineret a Germaniei şi Orchestra Naţională de Tineret a Spaniei, pe 7 august, la Sala Casino, va evolua Orchestra Română de Tineret. Programul va cuprinde: Levante de Dan Dediu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms, solistă Oxana Corjos, şi Simfonia a XI-a de Şostakovici.

La Bucureşti, pe 8 august, în Festivalul internaţional „Vara magică”, de la ora 19,30, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret va prezenta aceeaşi lucrare de Dan Dediu, Levante, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven cu Mihai Ritivoiu şi Simfonia a XI-a de Şostakovici.

Ansamblul revine în seara de 9 august la Festivalul Young Euro Classics, pe scena de la Konzerthaus, Berlin, în formula Cristian Mandeal – Mihai Ritivoiu, cu programul prezentat cu o zi în urmă la Bucureşti.

Un alt eveniment internaţional important care a invitat orchestra în această vară este Festivalul „Alto Adige” de la Dobbiaco, Italia, în contextul căruia, pe 12 august, Orchestra Română de Tineret va prezenta Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms, solistă Oxana Corjos, şi Simfonia a XI-a de Şostakovici.

Turneul Orchestrei Române de Tineret este organizat de Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, având drept coorganizatori Primăria Sinaia, UCIMR, Lanto Communication.

Festivalurile de la Berlin şi Dobbiaco vor fi organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional sprijinit de Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov”. În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activităţi de dezvoltare creativă, în scopul de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri şi de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori şi solişti de renume internaţional. Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO.