Politico: Vaccinul Sputnik al Rusiei divizează Europa

Principalul vaccin împotriva Covid-19, Sputnik V, produs de Rusia, împarte Europa în marea criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus. Pe de o parte, Comisia Europeană susține că blocul comunitar nu are nevoie de vaccinurile rusești, iar de cealaltă parte unele state membre UE au început deja discuțiile pentru achiziționarea primelor doze.

Vaccinul produs în Rusia nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și se află în prezent în curs de analizare. În tot acest timp, Comisia Europeană, care face eforturi pentru a ajuta statele să accelereze campania de vaccinare, spune că blocul nu va avea nevoie de el, fiind deja în curs contracte de achiziționare cu celelalte companii producătoare de vaccinuri anti-Covid, precum Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau, mai nou, Johnson & Johnson. Însă acest lucru nu a împiedicat mai multe de guverne europene să se desprindă de abordarea comună a UE și de a lua atitudine, notează Politico.

Sputnik a câștigat „cel mai mare premiu de până acum” săptămâna trecută, se arată în analiza sursei citate, când Germania, care a respectat până acum abordarea comună a UE în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid, a declarat că va începe discuțiile pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul rusesc. Această decizie a Germaniei vine după alte câteva precedente, precum Ungaria și Slovacia, care au comandat deja doze produse în Rusia. Între timp, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că și Austria a ajuns la un consens în urma discuțiilor și va cumpăra 1 milion de doze de Sputnik V.

În schimb, alte guverne europene critică în continuare poziția rușilor legat de vaccinurile produse. Criticii Rusiei spun că Moscova folosește deliberat vaccinul pentru a semăna diviziune în interiorul Uniunii Europene. Un exemplu în acest caz este prim-ministrul lituanian, Ingrida Šimonytė, care a descris Sputnik V ca fiind „ o armă hibridă pentru a diviza și a conduce”.

Tocmai părerile contrare duc la concluzia că vaccinul rusesc provoacă reale diviziuni în Europa. Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, susține că țara sa nu se opune folosirii Sputnik V. Mai mult, guvernul pe care îl conduce și-a demis în ultimele zile miniștrii Sănătății și Afacerilor Externe pentru că s-au opus posibilității de a achiziționa vaccinul rusesc.