Reprezentant al patronilor HoReCa: Vaccinul este opțional, nu poate fi subiect de discriminare a angajaților

Vaccinul anti-COVID-19 este opțional și nu poate fi subiect de discriminare, a declarat, luni, Daniel Mischie, reprezentant al patronilor de restaurante, care a încurajat, însă, populația să se vaccineze, pentru ca societatea românească să revină la normal.

Într-o conferință, întrebat de StartupCafe.ro dacă patronii HoReCa vor putea concedia pe angajații care nu vor să se vaccineze, președintele patronatului HORA a spus:

„Să fim foarte clari: vaccinul este opțional în această țară. Nu este obligatoriu. Noi încurajăm oamenii și le explicăm că, dacă dorim să revenim la viața normală, putem grăbi acest proces prin vaccin. Operatorii din industrie nu vor obliga angajații să se vaccineze, nu există această intenție din punctul de vedere al operatorilor din HoReCa. Acest vaccin este opțional și nu poate fi subiect de discriminare. Deci nu poate participa la această conferință de presă doar cine este vaccinat, nu poate servi la masă doar cine este vaccinat, nu se poate urca în autobuz numai cine este vaccinat”.

El consideră, însă, că problema reală nu este ca populația să nu vrea să se vaccineze, ci riscul ca vaccinul să nu ajungă pentru toți cei care vor să se vaccineze.

„Riscul să ai o probemă medicală, să te infectezi cu COVID și să ajungi să ai nevoie de asistență medicală este astăzi de 100 de unități. În momentul în care faci vaccin, riscul scade mult. Deci eu sunt convins că problemele vor fi din punctul de vedere al organizării, ca să facă față. Pentru că în stadiul 3 (al procesului de vaccinare – n.r.), când se va da drumul pentru întreaga populație, preocupați vom fi să prindem vaccinul” – a mai spus Daniel Mischie, lider al patronatului HORA și CEO al grupului românesc de restaurante City Grill.

La rândul ei, dr. Raluca Zoițanu, președinta Patronatului Medicilor de Familie, a arătat că „nu va fi o problemă că 1-2 oameni dintr-o companie nu vor să se vaccineze, își vor asuma riscul bolii și boala este un pericol, vaccinul nu este un pericol”.

„Refuzul absolut nu știm în ce procent va fi, dar cea mai mare parte a oamenilor sunt ezitanți, pentru că nu au suficiente răspunsuri la întrrebprile pe care le au, întrebări generate de social media, de curentul clar antovaccinist concertat pentru a induce neîncredere în vaccin, precum și de comunicarea chiar și prin media, prin personalul medical nesigură.

Dar încercăm să le explicăm oamenilor că nu se întâmplă nimic rău dacă te vaccinezi și atunci nu cred că vom mai avea această problemă cu ceea ce facem cu cei care nu se vaccinează pentru că în final probabil că nu va fi un număr atât de mare al celor care nu se vaccinează. Și oricum pentru a putea reveni la un nou normal avem nevoie de o rată a vaccinării de 70%-80%, deci nu de chiar 100%, idealul este să avem 100% vaccinare. Dar nu va fi o problemă că 1-2 oameni dintr-o companie nu vor să se vaccineze, își vor asuma riscul bolii și boala este un pericol, vaccinul nu este un pericol”, a spus președinta patronatului medicilor de familie.