Rezerva Federală Americană reduce rata dobânzii la zero

Într-o acțiune îndrăzneață pentru sprijinirea economiei în timpul pandemiei cu coronavirus, Rezerva Federală a anunțat duminică că își va reduce rata dobânzii țintă aproape de zero – informează CNN.

Reducerea ratei mai rapid decât era de așteptat este concepută pentru a preveni criza creditelor și blocajele din pieței financiare care au avut loc ultima dată când Fed a trebuit să reducă ratele; ultima dată când Fed a fost nevoită să coare ratele la zero a fost în timpul crizei financiare globaledin urmă cu puțin peste un deceniu.
Pe lângă reducerile de rate, Fed a mai spus că va cumpăra alte 700 de miliarde de dolari în obligațiuni de trezorerie și titluri garantate de credite ipotecare. De asemenea, a încheiat un acord cu alte cinci bănci centrale străine, Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrală Europeană și Banca Națională Elvețiană, pentru a reduce ratele la schimburile valutare pentru a menține funcționarea piețelor financiare, în mod normal.

Fed a scăzut ultima dată swap-urile valutare în timpul crizei datoriilor europene din 2011. Această acțiune face împrumutul dolarilor americani mai ieftină pentru băncile din întreaga lume. Schimbul de valute, în special dolari, este un element fundamental al tranzacțiilor financiare globale.
Mișcarea coordonată va reduce costurile împrumuturilor pe termen scurt pentru băncile de pe glob și ar putea, de asemenea, să mențină economia globală departe de o criză de credit globală similară cu cea din urmă cu un  deceniu.
Fed, în teorie, ar putea adopta rate negative, așa cum au făcut-o și alte bănci centrale, dar președintele rezervației federale, Jerome Powell, a respins această idee. Fed a declarat duminică că va menține ratele constante până la zero până când economia SUA va depăși criza generată de coronavirus.