”Rezistența. The Future of Memory”

”Rezistența. The Future of Memory / Viitorul Memoriei”, proiectul pentru comemorarea Holocaustului prin artă și media anunță lansarea unui catalog și o serie de evenimente educaționale în Cluj, Mediaș, Oradea și București, în perioada 23-31 mai 2018.

Catalogul reunește contribuții artistice și texte semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora, sau chiar de victime ale Holocaustului din România și Republica Moldova si reprezintă o sursă de bază pentru o serie de ateliere educaționale organizate în cadrul proiectului Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei.

Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea, iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței antifasciste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a rezistenței în fața tendințelor antisemite, rasiste și xenofobe din prezent.

Platforma Viitorul Memoriei s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului care au fost ținute zeci de ani sub tăcere în România și Republica Moldova și în majoritatea țărilor Europei de Est. Activitățile noastre artistice au prezentat lecții de istorie care au înlesnit cunoașterea trecutului, o mai bună înțelegere a prezentului și o responsabilizare față de viitor; au dezvăluit biografii ale celor uitați și, în ultimă instanță, au provocat discuții, au dat naștere la întrebări care au dus la auto-cunoaștere și o mai bună relație cu trecutul.

Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei

face parte din cadrul platformei Viitorul Memoriei și își propune să reconstituie, cu ajutorul biografiilor unor personaje aproape uitate, diferite tipuri de rezistență contra fascismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de la gesturi individuale la cele colective, armate sau pasive. Viitorul Memoriei: Rezistența luptă prin aceste mijloace contra tendințelor antisemite, rasiste și xenofobe și aduce în fața publicului aceste istorii personale, pentru a putea învăța din erorile trecutului și pentru a schimba prezentul și viitorul.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.