Salarii brute de la 2.080 la 5.200 lei. Proiectul de lege care propune venituri în funcţie de studii este criticat

Salariile românilor ar urma să fie calculate şi plătite în funcţie de studiile absolvite, de la muncitori necalificaţi, la cei cu studii doctorale.

Legea se află în dezbatare la Senat, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Proiectul este semnat de 38 de deputaţi şi de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce spun oamenii:

„Mi s-ar părea corect ca salariaţii să fie în funcţii de studii, pentru că nu mi se pare normal ca cineva nu are facultate să fie plătiţi la fel ca cei care au facultate, de exemplu”.

„Mi se pare semi-corect. Semi-corect, pentru că trebuie să răsplătim şi muncitorii, dar şi oamenii cu studii, adică trebuie să găsim un echilibru”.

Proiectul de lege depus de 38 de deputaţi de la mai multe partide şi de către ministrul Muncii este criticat de specialişti. Aceştia spun că există deja o diferenţiere în ceea ce priveşte salariul minim brut în funcţii de studii.

Cristian Păun – analist economic: „Nu neapărat există o legătură între capacitatea ta de a genera valoare adăugată pentru o afacere şi nivelul tău de educaţie, nivelul de pregătire. Nu are rost să legăm nivelul de pregătire cu ce ştii tu să faci. Plus că, să fim serioşi, între universităţi şi între şcoli există diferenţe”.

Proiectul de lege propune stabilirea unui venit minim în funcţie de studiile absolvite după o grilă împărţită în 11 categorii, de la muncitori necalificaţi, la cei cu studii superioare, licenţă, master şi doctorat. Practic, salariul minim brut va fi înmulţit cu un coeficent între 1 şi 2,8.

Corina Diaconu – managerul unei companii de recrutare: „Consider că orice modificări de genul acesta trebuie făcute după consultarea mediului de afaceri. Până la urmă, reprezentanţii acestuia ştiu foarte bine care sunt realităţile economice. Măsurile acestea impuse fără a exista o consultare prealabilă vor genera cu siguranţă efecte şi ele nu vor fi mici”.

Dacă facem un calcul, ţinâd cont de valoarea salariului mimin brut din prezent, un muncitor necalificat va câştiga 2080 de lei. Muncitorii calificaţi sau absolvenţii de liceu sau şcoală profesională ar ajunge la 2500 de lei. Cel puţin dublu, adică 5200 de lei ar fi salariul brut pentru angajaţii cu studii superioare.

Cristian Păun, analist economic: „Salariul minim reprezintă un preţ minim pe care statul îl impune pentru cel care cumpără muncă din piaţă şi care este antreprenorul. Foarte mult din calitatea muncii, foarte mult din accesibilitatea pieţei muncii va fi diminuată, afectată de o asemenea măsură”.

Legea se află în dezbatere la Senat. Aceasta va fi pusă în aplicare doar dacă trece de votul Camerei Deputaţilor, iar apoi va fi promulgată de preşedinte.