Se lansează primul ONG din România pentru muncitoarele exploatate în industria de confecții

„Haine curate” prima organizație din România dedicată drepturilor muncitoarelor și muncitorilor care produc haine pentru branduri celebre, în condiții grele de muncă se va lansa în Sibiu, la finalul acestei săptămâni, anunță Turnul Sfatului. Prin intermediul organizației, toate persoanele care lucrează în fabrici de confecții, în condiții grele sau fără a le fi respectate depturile vor avea susținere și o voce care se va face auzită.

Miza „Haine Curate” este de a ajuta muncitoarele din confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă. Organizația își propune să ofere plase de siguranță și asistență juridică atunci când muncitoarele sunt concediate fiindcă și-au cerut drepturile, să le facă vocile auzite în rândul autorităților și brandurilor pentru care confecționează haine și poveștile cunoscute în rândul publicului internațional.

Sunt fabrici în care muncitoarele leșină des din cauza epuizării și a căldurii, în care îndură jigniri sau muncă peste program, de multe ori neplătită. Muncitoarele sunt în general plătite cu salariul minim, iar uneori nu îl primesc nici pe acesta, susțin fondatorii ”Haine Curate”.

Industria produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, însuma la finalul anului 2019 aproximativ 3,8% din numărul total de salariaţi din România, aproximativ 191.000 de persoane, în cadrul a peste 8.500 de societăţi comerciale. Aproximativ 20% din ele funcţionează în domeniul fabricării produselor textile, 56,7% în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, iar restul în sectorul de pielărie-încălţăminte, conform dialogtextil.ro