Șeful masoneriei din România, Radu Bălănescu, este anchetat pentru abuz de o comisie specială

Masoneria din România este în fierbere după ce în urmă cu o lună, Marea Loja Națională, condusă de Radu Bălănescu, a decis să nu mai recunoască organizația Ritului Scoțiat condusă de Stelian Nistor.

Lojile din mai multe țări au reacționat vehement la decizia Marii Loji Naționale din România, acuzând încălcarea tradițiilor masoneriei universale. De asemenea, mai multe Loji din țară au luat poziție acuzând abuzuri la nivelul MLNR.

Mai multe organizații din țară au luat poziție față de deciziile lui Radu Bălănescu

A apărut un prim document intitulat „Proclamația masonică de la Timișoara„, care a inspirat mai multe organizații din țară și care a condus la coagularea unei opoziții tot mai vocale la adresa actualului Mare Maestru, Radu Bălănescu.

PROCLAMATIA Masonica de la Timisoara

Mai multe Loji din țară au inițiat un document cu solicitări punctuale adresate actualei conduceri a MLNR sub denumirea de Memorandumul Masonic.

Memorandumul Masonic

Constituirea Comisiei Speciale

Deoarece niciunul dintre demersurile membrilorPROCLAMATIA Masonica de la Timisoara nu a dus la niciun rezultat, în cursul zilei de ieri, 8 iunie, în temeiul regulamentelor interne ale Marii Loji Naționale din România s-a constituit o Comisie Specială pentru a ancheta „abuzurile de putere” ale actualului Mare Maestru.

În documentul semnat de mai multe personalități din conducerea MLNR se afirmă:

Dacă Marele Maestru abuzează de puteri și se dovedește nedemn ca Marea Lojă Națională din România să i se supună, atunci el va fi subiectul unui nou Regulament dictat de situația de moment; și aceasta deoarece, Vechea Frăție nu a avut niciun motiv să stabilească asemenea regulamente, pentru asemenea evenimente, pe care le-a presupus că nu se vor întâmpla niciodată. Acest nou Regulament va fi de competența unei Comisii speciale (…)”,

Încălcarea din 21.04.2020 în formă continuată de către Marele Maestru al MLNR a Art. 12.1 din Constituție durează și produce efecte de mai bine de 6 (șase) săptămâni. 2

Patru Mari Loji Regulare și Recunoscute din străinătate, Marea Lojă din Pennsylvania (cea mai numeroasă din lume), Marea Lojă din Michigan, Marea Lojă din New Jersey și Marea Lojă din Spania, al cărei Mare Maestru este şi Secretarul Executiv în exercițiu al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare, l-au avertizat până acum pe Marele Maestru Radu Bălănescu în scris că a comis abuzuri ce se constituie într-o gravă iregularitate.

Nici o Mare Lojă din lume nu i-a arătat susținere în demersurile sale anti masonice.

Un număr din ce în ce mai mare de Loji din cadrul Marii Loji Naționale din România acuză comportarea abuzivă a Marelui Maestru, fiind deja semnate mai multe luări de poziție, precum Memorandumul Masonic Român, Declarația de la Brașov, precum și declarațiile de la Pitești, Constanța, Suceava etc.

Pe lângă luările de poziție menționate mai sus, un număr din ce în ce mai mare de Maeștri Masoni în Good Standing acuză comportarea abuzivă a Marelui Maestru, Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu.

Trei membri ai Curții Superioare de Justiție Masonică, precum și un membru al Tribunalului Masonic au demisionat din calitatea de Judecători, în semn de protest față de abuzurile Marelui Maestru și al modului incorect în care se derulează procesul de Justiție Masonică.

Toți cei menționați mai sus cer cu insistență și fermitate demisia acestuia, considerând că nu mai este demn ca Marea Lojă Națională din România să i se supună.

Am considerat obligatoriu să intervenim pentru rezolvarea situației fără precedent care s-a creat în cadrul Marii Loji Naționale din România prin acțiunile abuzive ale Marelui Maestru, de natură a afecta Regularitatea și Recunoașterea Marii Loji, constituind o Comisie Specială de Instanță Masonică ad-hoc, în conformitate cu Art. 9.4 din Regulamentul General al Marii Loji Naționale din România și vom elabora un Regulament în baza căruia vom cerceta și analiza situația creată, pentru a decide măsurile ce se impun.

Documentul integral îl puteți consulta mai jos:

Comisia Specială Art. 9.4 Final