Simptomele coronavirusului apar de obicei în cinci zile – dar carantina de 14 zile este „rezonabilă”

Pacienții cu coronavirus prezintă simptome după o medie de cinci zile, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din domeniul sănătății publice, care spune că o perioadă de carantină de 14 zile este „rezonabilă” – transmite Euronews.

O estimare exactă a perioadei de incubație pentru un nou virus face mai ușor pentru experți să prezică dinamica focarului și să găsească un echilibru între măsurile de control draconiene și eliminarea răspândirii.

Începând de luni, boala a infectat 109.000 de oameni și a ucis 3.800.

Italia a interzis toate mișcările neesențiale în toată țara și a dispus închiderea școlilor, sălilor de sport și muzeelor.

O analiză a infecțiilor cu COVID-19 de către cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg a relevat o perioadă estimată de incubație mediană de 5,1 zile – mai mare decât în ​​cazul răcelilor obișnuite.

Studiul a descoperit că mai puțin de 2,5% din simptome au fost prezente în 2,2 zile, în timp ce 97,5% au prezentat simptome în 11,5 zile.

Experții în sănătate publică folosesc o perioadă de carantină de 14 zile pe baza estimărilor, dar datele din Johns Hopkins sugerează că este aproape exact pentru COVID-19.

Cercetătorii au estimat că, pentru fiecare 10.000 de persoane în carantină timp de 14 zile, doar aproximativ 101 ar dezvolta simptome după ce au fost eliberate.

„Pe baza analizei noastre de date disponibile publicului, recomandarea actuală de 14 zile pentru monitorizare activă sau carantină este rezonabilă, deși în această perioadă unele cazuri ar fi lipsite pe termen lung”, a declarat autorul principal al studiului, Justin Lessler, profesor asociat în Departamentul de Epidemiologie al Școlii Bloomberg.

Studiul, publicat în revista Annals of Internal Medicine, a analizat 181 de cazuri depistate înainte de 24 februarie, unde erau cunoscute datele probabile de expunere și prezentare.