Sute de tone de deșeuri importate ilegal în România sunt arse

Sute de tone de deșeuri au fost importate ilegal în România numai în ultima lună, sub pretextul că sunt produse la mâna a doua. În realitate, deșeurile neutilizabile nu pot fi reciclate și sunt arse de structuri de crimă organizată, poluând astfel aerul.

Numai în ultima lună, pe teritoriul României au pătruns ilegal sute de tone de deșeuri din alte țări. În acte erau declarate produse la mâna a doua sau resturi din material plastic, însă în realitate containerele erau încărcate cu materiale periculoase, precum acumulatori şi componente metalice, resturi de echipamente electronice, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Deșeurile au fost trimise ilegal din Italia, Marea Britanie, Belgia și Germania.

Problema deșeurilor importate ilegal din țări europene în România s-a accentuat în ultimul an și jumătate după ce China, principalul importator de deșeuri, a interzis importul de plastic.

„Importul de gunoi este ilegal. În Uniunea Europeană se vând cantități semnificative de deșeuri reciclabile dintr-un stat membru în altul. Am stabilit cu poliția prin ce modalități să limităm accesul anumitor produse în România, să putem scana camioanele, să vedem ce conțin comparativ cu documentul pe care le completează. E o luptă continuă cu mafiile, sunt mai multe organizații criminale, de crimă organizată în jurul acestor activități”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24.

„Este nevoie de un sistem național de urmărire a deșeurilor pentru a identifica și a opri așa numitele produse la mâna a doua care se dovedesc a fi, de fapt, deșeuri de neutilizat. Pariez că ceea ce vedem că intră prin portul Constanța sau pe la granița de vest este numai vârful iceberg-ului”, a declarat Oana Neneciu, directorul Ecopolis, pentru EU Observer.

Mare parte din deșeurile importate ilegal în România nu pot fi reciclate și sunt îngropate în pământ sau arse. Garda de Mediu, aflată din luna martie sub conducerea fostului activist de mediu Octavian Berceanu, face eforturi constante să identifice la timp arderile ilegale din jurul Bucureștiului, care poluează aerul.

„Am găsit oameni foarte săraci, care trăiesc în condiții precare, cu probleme sociale majore, fără canalizare, electricitate sau străzi asfaltate”, a spus Berceanu pentru Reuters. „Ei sunt cei care fac munca de jos, dar în spatele lor avem oameni și companii care aduc camioane de cabluri, anvelope, ceea ce sugerează că avem de-a face cu structuri de crimă organizată care acționează în managementul deșeurilor.”