Theresa May va prezenta la începutul lunii iunie un proiect de lege privind retragerea Marii Britanii din UE

Guvernul premierul britanic Theresa May va prezenta în Parlament, în prima săptămână din luna iunie, proiectul de lege privind implementarea acordului de retragere a Marii Britanii din UE, a informat marţi seara un purtător de cuvânt, relatează site-ul agenţiei Dpa.

„Premierul s-a întâlnit cu liderul opoziţiei pentru a clarifica determinarea de a aduce o concluzie discuţiilor şi de a împlini rezultatul referendumului privind ieşirea din UE”, a informat purtătorul de cuvânt.

 „Aşadar, vom prezenta proiectul de lege privind acordul de retragere în prima săptămână din iunie. Este obligatoriu să facem acest lucru dacă vrem ca Marea Britanie să se retragă din UE în vacanţei parlamentare din vară”, a adăugat acesta, informând că discuţiile „între premier şi liderul opoziţiei au fost folositoare şi constructive”.

Acordul de Brexit, negociat de Theresa May, a fost respins de trei ori de parlamentarii britanici.

Premierul britanic a prezidat o întâlnire de cabinet de trei ore, marţi, pentru a discuta despre progresul făcut pentru a rezolva impasul politic privinf Brexit.

Downing Street a informat că miniştrii „au fost de acord să continue discuţiile cu opoziţia”.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu decide ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.