TIFF: Premiere absolute şi debuturi-surpriză la Zilele Filmului Românesc

Două filme incluse în competiţia internaţională pentru Trofeul Transilvania vor fi prezentate în premieră naţională în cadrul Zilelor Filmului Românesc, secţiune a programului celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cele două pelicule sunt marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, „Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not), debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, respectiv „Charleston”, semnat de Andrei Creţulescu.

În total, 35 de producţii semnate de regizori autohtoni vor fi proiectate anul acesta în Zilele Filmului Românesc, respectiv 13 lungmetraje şi 22 de scurtmetraje, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri. Dintre acestea, 30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secţiunii şi zeci de profesionişti din lumea filmului, interesaţi de noutăţile din cinematografia românească, vor participa la întâlnirile cu publicul TIFF.

E din nou o competiţie internaţională puternică. Mă bucur că după ani în care filmul românesc nu a fost prezent în competiţiile internaţionale de la TIFF în acest an aven două filme româneşti. (…) O provocare absolută este filmul Adinei Pintilie, este debutul Adinei care probabil ia luat pe toţi prin surprindere, inclusiv pe Adina, la Berlin, când după ce a fost premiată cu un trofeu de debut filmul a primit şi Marele Premiu. Un film care a creat controverse în România, unde foarte mulţi s-au trezit vorbind şi li s-a părut cool să îl atace, sigur ca în România oamenii vorbesc neîntrebaţi şi în necunoştinţă de cauză„, a declarat Mihai Chirilov despre acest „Nu mă atinge-mă”.

Cel de-al doilea film, „Charleston”, semnat de Andrei Creţulescu, s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno. Creţulescu este prezent şi în competiţia de scurtmetraj cu Parabellum, proiectat în premieră mondială.

Printre surprizele acestei ediţii se numără cinci premiere absolute, unele dintre acestea semnate de regizori debutanţi. Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiţie cu primul său lungmetraj. Silvana Mihai, una dintre actriţele remarcate în programul 10 pentru FILM interpretează rolul principal din „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”. Actorul Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste despre un triunghi sentimental şi adevăruri incomode, „Secretul fericirii”.

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare „Două lozuri”, Paul Negoescu revine la TIFF cu „Povestea unui pierde-vară”, o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în dragoste, cu Alexandru Papadopol în rolul principal. Tot în premieră mondială este şi „Caisă”, documentarul de debut al Alex Mavrodineanu, despre un antrenor de box care, deşi s-a jurat că nu mai profesează, se răzgândeşte atunci când întâlneşte un tânăr sportiv foarte talentat.

„O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, ‘Licu, o poveste românească’ i-a adus regizoarei debutante Ana Dumitrescu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vorbeşte despre România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie. Teme istorice intens dezbătute sunt abordate şi în ‘Dacii liberi’ (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lazurean Gorgan. Proiectat în premieră mondială, documentarul redă cele mai controversate subiecte legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite”, se arată în comunicat.

Marele câştigător al Galei Premiilor Gopo din acest an, „Un pas în urma serafimilor„, este debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic.

Tot în cadrul competiţiei ZFR figurează şi „Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, o poveste despre un tată disperat să-şi găsească fiica. În rolul principal, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.