USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online

USR și PLUS vor fuziona sâmbătă în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3.200 de delegați, câte 1.600 de la fiecare partid. Potrivit protocolului agreat de conducerile celor două formațiuni, fuziunea va fi una prin absorbție a PLUS de către USR.

Astfel, noua formațiune se va numi USR, urmând ca, după rămânerea definitivă a sentinței judecătorești de aprobare a protocolului de fuziune, în termen de maximum patru luni, să fie organizat primul congres al noii formațiuni în cadrul căruia să fie adoptată și noua denumire – USRPLUS.

  • Caracterul fuziunii dintre partidul Uniunea Salvați România și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate este prin absorbție a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate de către partidul Uniunea Salvați România”, prevede articolul 1 al protocolului de fuziune.

Până la viitorul congres, conducerea noului USR va fi asigurată de Dan Barna și Dacian Cioloș, în calitate de copreședinți, iar structurile de conducere centrale și locale vor fi reunite.

  • ”Președintele PLUS devine copreședinte al USR, alături de președintele în funcție al USR, și va deține această funcție până la validarea rezultatului următorului scrutin pentru desemnarea președintelui USR. Cei doi copreședinți vor exercita prin consens atribuțiile statutare aferente funcției de președinte al USR și vor conduce alternativ ședințele Biroului Național al USR. În cazul vacantării oricăruia dintre posturile de copreședinte, aceștia se vor alege în conformitate cu prevederile statutare proprii”, prevede articolul 5, alineatul (3) litera b) din protocol.

În perioada de tranziție dintre congresul de sâmbătă și rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, cele două partide vor funcționa pe principiile stabilite pentru Alianța USR PLUS, urmând să intre inclusiv în alegerile locale și parlamentare în acest mod, dacă va fi cazul. De asemenea, până la viitorul congres în cadrul comunicării publice și electorale, vor fi folosite elementele de comunicare (denumire, semn electoral) specifice alianței politice USR PLUS.

În protocolul de fuziune este prevăzut clar însă că la alegerile parlamentare USR și PLUS vor susține candidați unici, care vor fi desemnați pe baza a două scenarii prevăzute în document: conducerile județene ale celor două partide agreează candidații și locurile pe listă sau, dacă nu cad la înțelegere, se organizează conferințe județene (mini-congrese la nivelul fiecărui județ – n. red.) în cadrul cărora candidații vor fi desemnați prin votul delegaților.

  • ”Birourile județene USR și PLUS din fiecare județ, respectiv birourile municipale USR și PLUS din municipiul București și respectiv Biroul Filialei USR Diaspora împreună cu președinții de filială și coordonatorii regionali de la PLUS din Diaspora vor stabili în termen de două săptămâni de la aprobarea prezentului protocol de către Congresul USR și de către Convenția Națională PLUS modul de alocare a pozițiilor între USR și PLUS pe listele de candidați comune pentru Camera Deputaților și Senat. Dacă oricare două filiale omoloage nu reușesc să ajungă la un acord în termenul anterior menționat, componența nominală a listei de candidați comune pentru Camera Deputaților și Senat va fi desemnată de o conferință județeană sau de o conferință municipală, după caz, care va fi alcătuită din delegați aleși de adunările generale reunite ale filialelor USR și PLUS din localitățile județului sau din sectoarele municipiului București, după caz”, prevede articolul 7 alineatul (4) al protocolului.

Protocolul de fuziune mai prevede că, după rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, toți membrii PLUS devin membri USR, dar ei nu vor putea fi suspendați sau excluși din partid decât după viitorul congres al partidului. Totuși, în cazuri excepționale, Biroul Național (principala structură centrală de conducere a USR) va putea decide suspendarea sau excluderea unor membri provenind din PLUS.

  • Articolul 6 alineatul (3): ”Pe parcursul perioadei tranzitorii dintre rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de admitere a prezentului protocol și finalizarea procedurilor de desemnare a unor conduceri unice post-fuziune la nivel județean și local, membrilor provenind din PLUS nu le vor putea fi aplicate sancțiuni care ar determina și pierderea dreptului de vot (precum suspendarea sau excluderea). Această dispoziție nu va echivala înlăturării răspunderii disciplinare a membrilor, aceștia putând fi sancționați dacă se impune, ulterior finalizării procedurilor de desemnare a unor conduceri unice. În perioada de tranziție, sancțiunile de suspendare sau excludere vor putea fi aplicate doar de către Biroul Național”.

Nu în ultimul rând, protocolul de fuziune mai prevede că cel dintâi congres al USR convocat ulterior hotărârii judecătorești definitive de aprobare a fuziunii dintre USR și PLUS va dezbate prioritar mai multe direcții potențiale de amendare a Statutului USR, printre care:

  • criteriile de integritate și incompatibilitate și dispozițiile privind cumulul de funcții;
  • modalități de dezvoltare a organizării teritoriale a partidului;
  • instituirea unei structuri responsabile cu elaborarea de politici publice ce vor fi însușite de către partid, precum și cu asistarea reprezentanților partidului în elaborarea unor astfel de politici;
  • modificarea denumirii partidului în USRPLUS;
  • dezvoltarea mecanismelor de promovare a competenței și principiului meritocrației în alegerea/nominalizarea candidaților pentru funcții publice din partea partidului
  • organizarea integrării filialelor USR Tineret și Generația PLUS într-o structură comună.
  • reorganizarea activității membrilor din Diaspora avand la baza o structura care include mai multe filiale care acopera fiecare o tara sau grupuri de țări.