Uvertura ‘Sărbătoarea primăverii’, prima lucrare chineză inclusă după 38 de ani într-un concert la Filarmonica Arad

Orchestra simfonică a Filarmonicii de stat din Arad va prezenta, joi, un concert în care este inclusă şi ‘Uvertura Sărbătoarea primăverii’ a compozitorului chinez Li Guan-chi, fiind prima oară după 38 de ani când în programul de concert al filarmonicii arădene se regăseşte o lucrare a unui compozitor din China.

Introducerea lucrării compozitorului chinez în acest concert este în onoarea simpozionului „Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze”, aflat la ediţia a IV-a şi organizat în perioada 14-16 noiembrie de către Casa Româno-Chineză, filiala Arad, a anunţat prof.univ.dr Lizica Mihuţ, preşedintele filialei.

Potrivit reprezentanţilor filialei, ediţia din acest an a simpozionului este onorată cu prezenţa de doamnele Zhao Li, consilier cultural, şi respectiv Qi Yue, secretar III al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.

Evenimentul a debutat miercuri 14 noiembrie, la sediul Casei Româno- Chineze din Arad, cu o prezentare a activităţii şi a Bibliotecii acesteia, după care oaspeţii chinezi au vizitat Palatul de Justiţie a Aradului, clădire care a fost recent renovată şi modernizată. În ultima parte a zilei, cele două doamne, însoţite de reprezenţanţii filialei Arad a Casei Româno- Chineze au vizitat Colegiul Naţional ‘Moise Nicoară’din Arad, ai cărui elevi au prezentat mai multe eseuri elaborate de ei: ‘Teme şi motive în folclorul chinez şi român. Abordare comparativă’.

Simpozionul va continua joi, în sala ‘Regele Ferdinand’ a Palatului administrativ al municipiului Arad, cu şedinţa festivă de deschidere, în cadrul căreia va fi lansat şi volumul intitulat ‘Cultura şi Civilizaţia Chineză. Dialoguri culturale româno- chineze’, volum prezentat de prof. Mirela Mureşan.

Programul zilei va continua cu prezentarea a unui număr de 23 de lucrări, dintre care amintim doar câteva titluri: ‘Interferenţe literare româno-chineze / chinezo-române’, de Gheorghe Schwartz; ‘Dualitatea europeană şi cea chineză: Yin şi Yang pot fi un da şi nu?’, autor Ludovic Notaros; ‘O abordare sanogenă în medicina tradiţională chineză’, de dr Liliana Bran; ‘Contribuţii ale antichităţii chineze la dezvoltarea matematicii’, de Doina Cheta; ‘Confucius şi ordinea morală în concepţia lui Ioan Slavici’, de Dumitru Mărcuş; ‘Sigiliile chinezeşti de la Arad. Istoricul cercetărilor’, de Augustin Mureşan; ‘Elemente tradiţionale în cinematografia modernă chineză’, de Alexandru Chiriţă. Toate lucrările prezentate urmează să fie incluse într-un volum bi-lingv, în limbile română şi engleză.

Tot joi, la Secţia de Artă a Complexului Muzeal Arad va fi vernisată Expoziţia de artă vizuală: ‘Hainan, insula tropicală a Chinei’, a cărei prezentare va fi făcută de dr. Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad.

În ultima zi a evenimentului, cea de vineri, la sediul Filialei Arad a Casei Româno- Chineze, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ împreună cu poetul şi editorul Ion Matiuţ, vor face o prezentare a Editurii Casei Româno-Chineze şi a proiectelor editoriale ale editurii.