Vladimir Cosma în turneu aniversar

Vineri, de la ora 12.00 invitații din această săptămână de la Radio Clasic sunt compozitorul și dirijorul Vladimir Cosma și violoncelistul Marin Cazacu, directorul Orchestrei române de Tineret, într-un dialog cu Irina Hasnaș.

Vladimir Cosma și Orchestra Română de Tineret au susținut, un concert la Palais des Congrès de Paris. Evenimentul din capitala franceză a reprezentat debutul turneului care continuă și în acest an în Franța și Elveția – la Bordeaux, Toulouse, Geneva, Lyon, Rouen, Lille, Strasbourg, Dijon și Nantes – cu sprijinul Institutului Cultural Român, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.
Au concertat și vor concerta, alături de maestrul Vladimir Cosma, soprana Irina Baïant, cântăreţul Richard Sanderson, Greg Zlap (muzicuță), Marius Preda (țambal), precum și alți 200 de artiști.

Vladimir Cosma (născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni) a ajuns la Paris în 1963, pregătindu-se muzical cu Nadia Boulanger, dar și la Conservatorul Național de Muzică din capitala Franței. În 1968, Yves Robert îi încredințează muzica filmului său Alexandre le Bienheureux (a fost pentru prima dată când Vladimir Cosma a compus muzică de film), succes confirmat și reiterat în 1972 de muzica creată de maestru pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru. De atunci, a compus peste 400 de partituri, pentru producții cinematografice și seriale TV.

Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret, a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de măiestrie. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad.
Din 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori: Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.
A cântat alături de artişti prestigioşi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin şi ca membru al formaţiei „Pro Arte“ şi colaborator al cvartetului „Voces“, precun şi la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia).
Din anul 1992 predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo“ – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu – formaţie cu care a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formaţia „Violoncellissimo“. A înregistrat pentru „Electrecord“ şi „Olympia“.
In anul 2006, Marin Cazacu a obţinut titlul de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazăr Cosma.