Actrița Ileana Stana Ionescu se retrage din motive de sănătate

Actriţa Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 82 de ani, a comunicat oficial Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti că, „din motive de sănătate, se retrage total din activitatea de pe scenă, începând cu această stagiune – adică din luna septembrie 2018”, au precizat reprezentanţii TNB pentru News.ro.

Doamna Ileana Stana Ionescu juca în următoarele spectacole din repertoriul curent al TNB: „Idolul şi Ion Anapoda” (rolul „Stavaroaia”), „Terorism” (rolul „pasager” şi „a doua femeie”), „Micul infern” (unde, acelaşi rol – „soacra”-, era jucat alternativ şi de doamna Rodica Popescu Bitănescu, care va prelua integral rolul)”, mai precizează instituţia, subliniind că „în primele două spectacole, Ileana Stana Ionescu va fi înlocuită, modificarea de distribuţie urmând să fie anunţată în timp util”.

Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă în 1955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière.

Unchiul ei a luat-o de mână şi a dus-o la teatru, iar un actor i-a propus să joace în piesa lui Moliere ”Şcoala femeilor”, în care juca şi Andrei Ionescu. S-a descurcat şi a rămas în teatru, dar şi împreună cu Andrei Ionescu, de care s-a îndrăgostit. Cei doi sunt căsătoriţi de peste 60 de ani.

În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune.