×

Adunarea Generală a ONU adoptă două rezoluții privind războiul din Ucraina

Adunarea Generală a ONU adoptă două rezoluții privind războiul din Ucraina

Statele europene au reușit să întărească textul propus de SUA în sprijinul Kievului, în timp ce Rusia a eșuat în tentativa de amendare a rezoluției americane.

New York, 24 februarie 2025 (Reuters) – Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a respins luni o tentativă a Statelor Unite de a tempera poziția forului mondial față de războiul Rusiei în Ucraina. Într-un context în care președintele american Donald Trump încearcă să medieze pacea, acest rezultat reprezintă o victorie diplomatică pentru Kiev și aliații săi europeni.

Cu ocazia marcării a trei ani de la invazia rusă, cei 193 de membri ai Adunării Generale au votat două proiecte de rezoluție – unul redactat de Washington și celălalt de Ucraina împreună cu statele europene. În urma dezbaterilor, varianta europeană a reușit să modifice proiectul american, consolidând sprijinul ONU pentru Kiev.

Statele Unite forțate să se abțină la propria rezoluție

Statele Unite au fost nevoite să se abțină de la votul pe propria rezoluție, după ce statele europene au adăugat în text formulări care subliniază susținerea fermă a ONU pentru Ucraina, reafirmând principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale ale acesteia.

“Acest război nu a fost niciodată doar despre Ucraina. Este despre dreptul fundamental al oricărei țări de a exista, de a-și alege propriul drum și de a trăi liberă, fără agresiune,” a declarat Mariana Betsa, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, în fața Adunării Generale, înainte de vot.

Propunerea amendată a SUA a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 73 de abțineri și 8 voturi împotrivă. Încercarea Rusiei de a introduce o referire la “cauzele profunde” ale conflictului a fost respinsă.

Înaintea votului, ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, a criticat tentativele de amendare venite atât din partea statelor europene, cât și a Rusiei. “Aceste modificări alimentează un război al cuvintelor, în loc să contribuie la încetarea reală a războiului,” a spus ea, subliniind că scopul SUA era de a obține un consens global pentru încetarea ostilităților.

Rezoluția europeană, un succes pentru Kiev

Pe lângă rezoluția SUA, Adunarea Generală a adoptat și propunerea prezentată de Ucraina și aliații săi europeni, care a obținut 93 de voturi pentru, 65 de abțineri și 18 voturi împotrivă. Printre țările care au votat împotriva rezoluției europene s-au numărat Rusia, Coreea de Nord și Israel.

“Astăzi, colegii noștri americani au văzut cu ochii lor că drumul către pace în Ucraina nu va fi ușor și că vor exista mulți care vor încerca să împiedice acest proces. Dar acest lucru nu trebuie să ne descurajeze,” a declarat Vassili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.

Inițial, proiectul american conținea doar trei paragrafe, referindu-se la pierderile de vieți omenești în “conflictul Rusia-Ucraina”, reiterând obiectivul ONU de a menține pacea și securitatea internațională și cerând o soluție rapidă și durabilă. Amendamentele europene au adăugat, însă, referiri directe la invazia rusă, subliniind necesitatea unei păci juste și durabile, în conformitate cu Carta ONU și reafirmând sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei.

“Lumea își dorește pace. Ucraina își dorește pace. Întrebarea este: ce fel de pace va fi aceasta? Va fi o pace bazată pe justiție, pe Carta ONU și pe principiile pentru care luptăm? Sau va fi o pace impusă?” a întrebat Bob Rae, ambasadorul Canadei la ONU.

Vot crucial în Consiliul de Securitate

După dezbaterile din Adunarea Generală, Consiliul de Securitate al ONU urma să supună la vot, în aceeași zi, aceeași rezoluție propusă de SUA. Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de absența oricărui veto din partea celor cinci membri permanenți – SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Se așteaptă ca statele europene să propună aceleași amendamente care au fost adoptate în Adunarea Generală. În acest context, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul este pregătit să își folosească dreptul de veto împotriva oricăror modificări care ar slăbi poziția americană.

Aceste evenimente subliniază fracturile diplomatice majore la nivel internațional cu privire la conflictul din Ucraina și arată că, deși comunitatea globală își dorește pacea, există diferențe semnificative în ceea ce privește calea de urmat.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura