Alegerile din Polonia: Un scrutin crucial pentru viitorul țării și relația cu UE

Getting your Trinity Audio player ready...

Polonezii sunt așteptați să voteze duminica viitoare în ceea ce liderul opoziției, Donald Tusk, a descris ca fiind „cele mai importante alegeri de la căderea comunismului în 1989”. Coaliția de dreapta, populistă, United Right, condusă de partidul Law and Justice, își dorește un al treilea mandat consecutiv, un fapt fără precedent în Polonia de la 1989. Cu toate acestea, după o campanie electorală intensă și plină de tensiuni, diferența dintre dreapta și centru s-a micșorat considerabil înaintea votului din 15 octombrie pentru Sejm (camera inferioară a parlamentului) și Senat.

Polonia a fost un susținător ferm al Ucrainei de la începutul invaziei rusești, dar relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în timpul campaniei, în special din cauza interdicției poloneze asupra grâului ucrainean. De asemenea, Varșovia a adoptat o abordare conflictuală față de UE și a fost acuzată de subminarea standardelor democratice. „Nu ne temem de dictate… din Berlin sau Bruxelles”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Partidul aflat la guvernare, în funcție din 2015 și condus de Jaroslaw Kaczynski, este în fruntea sondajelor, dar ar putea întâmpina dificultăți în formarea unei coaliții pentru a obține o majoritate absolută. Donald Tusk, liderul coaliției centriste Civic Coalition (KO), nu a reușit să se unească cu alte două partide moderate, Third Way și The Left. „Se apropie o mare schimbare. Acesta este un semn al renașterii Poloniei”, a declarat el în fața a sute de mii de susținători înaintea votului.

Unul dintre principalele subiecte ale campaniei a fost migrația. Partidul Law and Justice a intensificat retorica anti-imigrație, avertizând că UE și opoziția doresc să impună migranți musulmani într-o țară predominant catolică. Guvernul a refuzat să primească solicitanți de azil care intră în UE prin alte țări.

Războiul din Ucraina a avut, de asemenea, un rol cheie în campanie. Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de peste 3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, în contextul tensiunilor legate de exporturile de cereale din Ucraina, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunțat că nu va mai furniza arme și se va concentra pe refacerea propriilor stocuri.

Rezultatele alegerilor ar putea avea un impact major asupra relațiilor cu UE. „Tusk spune că ar inversa schimbările judiciare în prima zi, dacă ar câștiga”, spune Agnieszka Kubal. „Dar sub partidul Law and Justice, cu tactica și politicile lor, am putea ajunge la un punct de neîntoarcere cu UE.”

În afară de votul pentru noul guvern, polonezii au primit și patru întrebări pentru un referendum, într-o încercare evidentă de a încuraja un număr mai mare de alegători să voteze. Toate cele patru întrebări sunt formulate așteptându-se un răspuns negativ și se referă la: privatizarea companiilor de stat, creșterea vârstei de pensionare, demontarea gardului cu Belarus și acceptarea unui număr mai mare de migranți din restul UE.