Antidot pentru serile fierbinţi din Istanbul: filmul „Aliyah DaDa“

La aniversarea a 100 de ani de la naşterea mişcării dadaiste şi la o săptămână de la lovitura de stat ratată, ICR Istanbul va propune turcilor filmul documentar „Aliyah DaDa“, semnat Oana Giurgiu, film care retrasează istoria evreilor din România şi contribuţia acestora la înfiinţarea statului Israel.

Filmul va fi proiectat în data de 22 iulie 2016, de la ora 20.30, la DAM Cultural Centre, un spaţiu neconvenţional creat în mijlocul districtului Beyoglu din Istanbul – transmitea ICR Istanbul acum câteva zile, intitulând comunicatul, în mod premonitoriu am putea spune, „Antidot pentru serile fierbinţi din Istanbul“! Prin realizarea peliculei, Oana Giurgiu, după o documentare temeinică în istoria evreilor din România, reuşeşte să îmbine contextul istoric mare cu interviuri, amintiri şi istorii individuale. „Aliyah DaDa“ merge pe urmele emigraţiei evreilor din România către Palestina.

Astfel, sunt desluşite şi relaţiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurşi de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfăşurat aceste valuri de emigraţie va revela adevărata istorie a României şi a Europei de Est, precum şi cea a naşterii statului Israel. Filmul abordează subiecte delicate pentru istoria României şi a comunităţii evreieşti, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuţia evreilor, Pogromul de la Iaşi, implicarea lor în construcţia Partidului Comunist sau înţelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România şi Israel.