Atac antisemit la aeroportul din Dagestan, Rusia, după sosirea unui zbor din Tel Aviv

Getting your Trinity Audio player ready...

Israelul a cerut Rusiei să protejeze „toți cetățenii și toți evreii” după ce o mulțime mare, dintre care unii strigau sloganuri antisemite, a năvălit în aeroportul din Dagestan. Imagini video postate pe rețelele sociale arată o mulțime furioasă care pătrunde în aeroportul din Makhachkala, căutând aparent persoane care sosesc din Tel Aviv. O parte din mulțime a pătruns pe pista de aterizare, înconjurând avioanele parcate.

Agenția de aviație rusă, Rosaviatsia, a declarat că forțele de securitate au reușit ulterior să controleze situația. Aeroportul a fost închis și va rămâne astfel până marți. Șaizeci de presupuși participanți la atac au fost arestați, potrivit agențiilor de știri rusești.

Douăzeci de persoane au fost rănite în incident, inclusiv câțiva polițiști, iar două dintre victime se află în stare critică. Guvernul Dagestanului, o republică majoritar musulmană din Rusia, a deschis un dosar penal pentru tulburare civilă.

Prim-ministrul israelian a declarat că Rusia trebuie să acționeze decisiv împotriva incitării la violență împotriva evreilor și israelienilor. Un purtător de cuvânt al președinției SUA a condamnat protestele antisemite din Dagestan, subliniind solidaritatea SUA cu comunitatea evreiască.

Guvernatorul Dagestanului, Sergei Melikov, a denunțat invazia mulțimii în aeroport, condamnând atacurile asupra femeilor cu copii și descriind acțiunile mulțimii ca fiind o „lovitură în spate” pentru patrioții dagestani.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că ambasadorul israelian la Moscova colaborează cu autoritățile ruse și că Israelul „vizionează grav încercările de a răni cetățenii israelieni și evreii oriunde”.